Det var förra året som Region Sörmland valde att köpa in två operationsrobotar som ska assistera kirurgerna på Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
– Robotkirurgi är en otroligt viktig satsning för oss kirurger i Sörmland och en redan etablerad teknik inom kirurgin i Sverige, säger Christoph Ansorge, överläkare i Nyköping.
En robotassisterad operation kan beskrivas som en vidareutveckling av titthålskirurgi som idag är att föredra framför traditionell kirurgi. Patienten upplever mindre ”trauma” med mindre skada på kroppen, vilket medför snabbare återhämtning jämfört med öppen kirurgisk teknik.
– Men med robotassisterad kirurgi här så får vi möjlighet att kunna utföra mer avancerad kirurgi och operera med högre precision än vid ”klassisk” titthålskirurgi. Tidigare har patienter som valt robotassisterad kirurgi varit tvungna att åka till exempelvis Stockholm.
Roboten Davinci XI och den kirurgiska utrustningen kostade runt 23 miljoner kronor för Region Sörmland. Med roboten anser sjukhuset att patientsäkerheten blir bättre och att vårdtiderna kortas. Dessutom kommer personalen själva att utsättas för mindre belastning.
– Den kommer assistera så att den opererande kirurgen inte behöver stå och hänga över patienten i obekväm arbetsställning som vi ofta gör idag. Det underlättar en hel del, säger Apostolos Analatos, överläkare och en av de första på lasarettet som utbildats i att använda roboten.
Efter Apostolos ska fler kirurger utbildas. Det sker successivt de närmaste åren och består av instruktionsfilmer, simulatorträning, och kirurgiska övningar på Karolinska. De första att utbildas efter Apostolos är två specialister inom gastrokirurgi, två urologer och två gynekologer som ska kunna operera på livmodern.
– Det kommer att ta tid att utbilda alla men det är viktigt för oss att de som utbildas blir riktigt, riktigt duktiga som robotkirurger, säger Christoph Ansorge.
I framtiden hoppas man kunna operera runt 300 patienter per år i Nyköping. I början satsar man på att utbilda så att vissa ingrepp som prostatacancer kommer opereras på Mälarsjukhuset i Eskilstuna medan exempelvis njuroperationer utföras i Nyköping.
– Det är mycket mer patientsäkert och tidseffektivt att vi specialiserar oss på olika håll inom regionen, säger Christoph Ansorge.