Aptitrundan hölls för tolfte gången

Hobbygrisar, närproducerad mat och importerade delikatesser fanns att titta och smaka på när Aptitrundan arrangerades för tolfte gången.

Mats Larsson och Anna Brodén driver Ösvreta Gård utanför Nyköping.

Mats Larsson och Anna Brodén driver Ösvreta Gård utanför Nyköping.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2022-09-10 15:32

Det första som möter besökarna på Ösvreta gård strax utanför Nyköping är några fridsamt bökande grisar.

– Fast dem har vi som hobby. Man måste ju ha en hobby också. Det var barnen som började med dem, säger Anna Brodén, som driver gården tillsammans med Mats Larsson.

undefined
Grisarna har man mest som hobby.

En lekfull katt och några höns syns också till.

De viktigaste djuren för gårdens kärnverksamhet, korna, är ute på bete och inte syns till. På gården görs och säljs egen ost, yoghurt, mjölk, nötkött och grönsaker.

Ösvreta gård är en av alla de sörmländska företag som deltar i helgens Aptitrunda, den 12 i ordningen.

undefined
Mats Larsson och Anna Brodén driver Ösvreta Gård utanför Nyköping.

I årets upplaga deltar över 70 företag, fler än någon gång tidigare. Arrangemanget ger sörmländska gårdar och matproducenter möjlighet att visa upp sin verksamhet och sina produkter.

För Anna Brodén är det ekologiska och småskaligheten viktig. Gården är Kravmärkt, och man försöker att vara självförsörjande så långt det går. Allt foder produceras på gården, till exempel.

Knappt två mil längre åt nordväst, i Lilla Binklinge mellan Bettna och Vrena, står Kaj Backlund bakom en disk och säljer ost. Belysningen består av enbart dagsljus, och någon säger något om att hämta en annan våg. Strömmen har just gått, vilket orsakar en del krångel. Men alla tar det med ro. Ute på gården säljer Henrik Boman, som ryckt in som hjälpkraft denna dag, tomater.

undefined
Kaj Backlund och Graziella Cao driver Libink Agrikultur i Lilla Binklinge.

Tomater är just vad Kaj Backlund och Graziella Cao, som äger och driver verksamheten Libink agrikultur, specialiserat sig på i sin egen produktion. Här finns också ett kafé och delikatesser, som ost, från både Sörmland och från Italien och Frankrike.

Kunderna kommer i en jämn ström både till Ösvreta och Lilla Binklinge, trots att det duggregnar från och till. Samtidigt präglas samhällsdebatten av de höga priserna på el, drivmedel och mat. Hur påverkar det de småskaliga jordbruken?

undefined
Henrik Boman säljer tomater som odlats i Lilla Binklinge.

– Det är klart man är orolig, säger Anna Brodén.

Men hon tror att många av hennes kunder, som prioriterar kvalitet, ekologi och närproducerade produkter kommer att fortsätta handla. Hon tycke sig snarare märka att intresset för det lokala jordbruket ökar i kristider.

– Jag pratar mycket med människor som tar upp detta med självförsörjningsgrad och hur viktigt det är med matproduktion i Sverige. Så köpkraften är jag inte så orolig för, utan i så fall för kostnaderna, när el och diesel blir dyrare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!