Är du spion, Pierre Schori?

Pierre Schori har 50 års erfarenhet av inrikes- och utrikespolitik och har i sitt arbetsliv hunnit vara med om mycket. På måndag besöker han Nyköping och NK-villan för att prata om sin nya bok Minnet och elden – en politisk memoar.

sya29e0c.jpg

sya29e0c.jpg

Foto:

Nyköping2014-10-19 15:53

För en del kanske namnet Pierre Schori förknippas med namn som Olof Palme och Fidel Castro, för andra kanske ordet spioneri dyker upp. När den erfarne politikern och forne diplomaten så besöker Nyköping passade SN på att gå rakt på sak.

Är du spion?

– Det finns ett kapitel i boken som heter "Säpo, Stasi och mitt hemliga liv". Där får du svar på din fråga, säger Pierre Schori med ett skratt.

– Men, med tanke på din fråga så bad jag om att få ut min personakt från Säpo. Det har alla rätt till. De kan hemligstämpla vissa delar och det hade Säpo gjort i min akt. 2 000 sidor fick jag ut och av dem var 1 800 överstrukna och det gör ju att man blir nyfiken.

I den 700-sidor tjocka boken får läsaren följa Pierre Schori genom hans arbetsliv och han berättar att de han slogs mest av under skrivandet var att de problem han arbetade med på 50- 60- och 70-talen är högst aktuella även i dag. Titeln "Minnet och elden – en politisk memoar" syftar på hans personliga arbets- och livserfarenheter.

– I bokens första kapitel pratar jag om två mycket starka händelser i min barndom. Jag växte upp med mina föräldrar, som ägde ett hotell, i Malmö under Andra världskriget. Den första händelsen var 1945 när jag såg eldsken på himlen över Köpenhamn. Då var jag sex år och trodde att kriget skulle komma till Malmö. Senare insåg jag att elden kom från bombningarna av Gestapos högkvarter.

– Den andra är minnet av när jag mötte flyktingarna från koncentrationslägren som kom till mina föräldrars hotell med de vita bussarna. Det var en enorm upplevelse för en sexåring. De var så utmärglade att de såg ut som levande skelett.

Ambitionen, för Pierre Schori, har varit att skildra självupplevda händelser i nutiden. "Vad kan vi lära av historien om det som händer nu?" Frågor som hur Sverige ska förhålla sig till stormakterna USA och Ryssland är högst aktuella i dag, även om han har arbetat med de frågorna under hela sitt arbetsliv. Schori säger också att boken handlar om att även ett litet land som Sverige kan spela roll i fredsarbete, om man vill.

– Sverige kan faktiskt påverka om man har en eldig vilja och uthållighet i sin politik. Som Palme hade.

Får läsaren reda på saker om Olof Palme i boken som är nytt?

– Det tror jag absolut, och inte bara om Palme...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om