Lotssystemet som skulle hjälpa nyanlända i Sverige lades ner i februari på grund av oseriösa aktörer. Nu har arbetsförmedlingen själva tagit över etableringsarbetet och Nyköping är bland de första i landet med att vara igång.
– Vi började i juni och tjänsten är tillfällig fram till årsskiftet. Sen ska det utvärderas och så får vi se, berättar Asou Salehi och hans kollego Simon som arbetar som etableringsresurser i Nyköping.
När man kommer som flykting till Sverige och skriver in sig på arbetsförmedling får man träffa Simon eller Asou. Först har man ett etableringssamtal som mynnar ut i en etableringsplan som sträcker sig över två år.
– Vi hjälper till med språkutbildning och att få betyg från hemlandet validerade så att nyanlända kan komma ut på arbetsmarknaden. Vi hjälper till med att titta på olika villkor och att hitta olika myndigheter. Språket är det viktigaste för att komma in på arbetsmarknaden, säger Asou.
Simon och Asou beskriver sig själva som ett paraply för alla. När de startade upp arbetet visste de inte riktigt vad det skulle innebära. Tillsammans med en etableringsgrupp har de arbetat fram något som de kallar för Nyköpingsmodellen.
– Vi har hittat en modell som gör att vi som etableringsresurser har hittat genvägar för att kunna samarbeta med handläggarna här som är specialister på nyanlända. Dessutom bemannar vi också vår direktservice nu vilket har skapat mer ordning. Andra arbetsförmedlingar har varit här på studiebesök för att lära sig av oss, berättar de.
Asou är utbildad nätverkstekniker och har tidigare arbetat som skadeberäknare och haft eget företag. Jobbet som etableringsresurs sökte han för att få hjälpa folk med invandrarbakgrund.
– Jag vill bidra med mina egna erfarenheter och hjälpa folk att etablera sig här. Än så länge har det varit jättebra, säger Asou.