– Det var en väldigt känsloladdad stund. Lite rörd blev jag. Det är en klapp på axeln för många års lärararbete.
Så kommenterar Patrik Vesterlund stunden då han blev årets lärare på den nationella Lärargalan nu i oktober.
Arbetsplatsen är Enskilda gymnasiet i Nyköping, där han även arbetar som biträdande rektor. Att bli årets lärare är ett kvitto på att det jobb Patrik Vesterlund lagt ner är något som eleverna tagit till sig, menar han.
– De har förhoppningsvis lärt sig mycket, men jag har också kunnat appellera till deras upplevelser och känslor. Det är så man får elever att lära idag i mångt och mycket. Man måste koppla det man lär ut till deras patos.
Kärleken till ämnena samhällskunskap, historia och geografi gjorde att han blev lärare för 20 år sedan.
– Jag äter och andas historia i princip, säger han.
Att vara lärare är ett av Sveriges viktigaste yrken, tycker Patrik Vesterlund.
– Det är här vi lägger grunden för hur vi vill utveckla vårt samhälle framåt.
Men läraryrket medför en del utmaningar. Det tuffaste är att räcka till, menar Patrik Vesterlund.
– Skolan är i grund och botten en kollektiv institution som undervisar i grupper, men vi har en lagstiftning som lyfter fram individens rätt. Där hamnar läraren i ett dilemma i hur man ska hjälpa alla individer när undervisningen bygger på en kollektiv metod.
Han fortsätter:
– Jag känner att jag räcker till, men det här yrket är lite av en berg- och dalbana. Vissa tider på året får man tänja ut sig lite extra.
Ämneskunskap är extremt viktigt för en bra lärare, menar Patrik Vesterlund, men det är inte allt:
– Man måste vara lite grann av en trollkonstnär och kunna motivera, inspirera och stödja elever samt förstå deras vardag som inte alltid är så lätt att få ihop – samtidigt som de har krav på sig från skolan, föräldrar och framför allt sig själva.
Eleverna Filippa Paasikoski, Lisa Hasselblad, Emmy Flennegård och Clara Fornander studerar samhällsprogrammet och har Patrik Vesterlund som lärare.
– Man ser fram emot hans lektioner för att få känna att man lär sig någonting. Jag känner att jag har lärt mig supermycket och man märker att han är engagerad i ämnet, säger Lisa Hasselblad.
– Han får alla att vara med och lyssna, säger Emmy Flennegård.
Lärargalan arrangeras årligen på hösten, och elever får nominera lärare som de anser gör stor skillnad.