– Jag kan inte ens en promille av det som Rolf kan, säger Rebecka Engvall som bor i Malmö men som nu jobbar med en stensättning i Nyköping.
Rolf Wallin är stensättare och lärde sig yrket när han jobbade åt Stockholms stad på tidigt 70-tal. Förutom stensättning är han även duktig på kallmurning och höll en kurs i det, via Sörmlands museum, på Hembygdsgården i Runtuna. Det var då de träffade varandra. Kallmura är när man murar utan murbruk och då gäller det att välja ut stenar så att de håller ihop. Kyrkogårdsmurar är ofta gjorda på det viset.
– Jag har alltid velat lära mig att kallmura, säger Rebecka Engvall.
Men nu jobbar de med en stensättning och hon tycker att det är viktigt att man som arkitekt förstår kopplingen till hur jobbet ska utföras när man sitter och gör ritningar. Det är viktigt för stadsmiljön.
– Det finns ett värde i att lära sig gamla byggnadstekniker och vi måste tänka på ett mer hållbart sätt, säger hon.
Rebecka Engvalls mamma kommer från Nyköping och hon har lite släkt här.
– Men nu bor jag hos min mormor, säger hon.
Johnny Åberg har bott i huset på Fruängsgatan 3 sedan 2013 och tyckte att den gamla stensättningen vid entrén till baksidan hade gjort sitt.
– Den har nog suttit där sedan 1930-talet men nu har den sjunkit. Vi bygger för framtida generation och den borde nog hålla i minst hundra år. Jag gillar det här, älskar det. Jag gillar allt gammalt och stensättningar är traditionellt gamla, säger han.
Johnny Åberg visste att man kunde fråga museet för att få hjälp med ett sådant här projekt.
– Museet är väldigt behjälpliga och förmedlar dessa tjänster och de har dessutom mycket bra kurser, säger han.
Det var så Rolf Wallin fick jobbet med stensättningen och tog med sig Rebecka Engvall som lärling.
– Det finns alldeles för få stensättare nu för tiden, och yrket är inte attraktivt för ungdomen. Men det finns hur mycket jobb som helst, säger han.
Rebecka Engvall sliter med stenhuggningen och det här är hennes först jobb som stensättare.
– Det är trevligt att jobba så här. Inget maskinljud, bara knackandet, säger hon.
De bägge stensättarna jobbar på det gamla sättet med att hugga stenarna, med ritsjärn och spanjorska (spansk hammare). Inte med kapsåg som de flesta gör nu för tiden. De tycker att det är fusk.
– Men efter det här ska jag köpa en tomt och sedan ska Rolf och jag mura en husgrund, säger hon.