Närhet till läsarna avgörande för SN:s nya nyhetschef

På köksbordet i barndomens Hälsingland låg alltid lokaltidningen. Nu har Åsa Wallin axlat rollen som nyhetschef på SN. "Journalistiken har aldrig varit viktigare än nu", säger hon.

"Jag ser fram emot att fortsätta infria vårt löfte till läsarna, 'att göra dig förbannad, glad och insatt'", säger Åsa Wallin. ny nyhetschef och platschef på SN.

"Jag ser fram emot att fortsätta infria vårt löfte till läsarna, 'att göra dig förbannad, glad och insatt'", säger Åsa Wallin. ny nyhetschef och platschef på SN.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2022-09-14 20:43

Det är en sann lokaltidningsräv som tar över rodret på SN. Efter det första vikariatet på tidningen Ljusnan i Söderhamn 1999, har Åsa Wallin jobbat på tidningar i Hälsingland, på Gotland och i Sörmland. Senast kombinerade hon rollen som nyhetschef med rollen som kriminalreporter på Strengnäs Tidning.

Hon aldrig ångrat valet av yrkeskarriär.

– För mig är lokaljournalistik det finaste som finns. Du kommer inte närmare dina läsare någon annanstans.

Hur känns det att börja på SN?

– Otroligt fint och roligt. Jag kommer till en tidning med en 130-årig tradition av att leverera viktig lokal journalistik i nära relation till sina läsare. Den traditionen vill jag måna om och utveckla vidare.

Sedan Åsa Wallin för första gången klev in på en tidningsredaktion har samhället förändrats – kanske allra mest på kommunikationsområdet, med digitalisering och ett tilltagande informationsflöde.

Den utvecklingen har gjort journalistiken viktigare än någonsin, menar hon.

– I det ständiga bruset av information och desinformation kan det vara svårt för gemene man att avgöra vad som är sant och relevant. Där har dagens medier en otroligt viktig funktion att fylla när det gäller att förklara, fördjupa och nyansera.

I utvecklingen ligger också en jätteutmaning.

– Medierna måste lyckas nå fram i den där floden av intryck och information. För att säkra den lokala journalistiken är tidningarnas digitala plattformar helt avgörande. Det är där vi får nya läsare.

Det är också i SN:s digitala tidning som Åsa Wallin hoppas göra störst avtryck. Hennes mål är att tidningen ska fortsätta leverera viktig lokal journalistik i nära relation till läsarna, med ännu större nytta och nöje.

– Och jag lovar att även om vi ska ha digitalt fokus så kommer det att märkas även i papperstidningen, säger hon.

Åsa Wallin konstaterar att hon är ny i Nyköping och tänker ägna den närmaste tiden åt att bekanta sig med läsarna och tidningens utgivningsområde. Sannolikt ofta i sällskap av sin hund, säger hon och skrattar.

– Vi ska också försöka hitta vårt nästa hem, nåt mysigt ställe att hyra. Just nu har jag tillfälligt boende.

Kommer SN att klara utmaningen från informationsbruset?

– SN har en stark ägare och otroligt kompetenta medarbetare, med driv och ambition att fortsätta nå fram till läsarna. Jag känner mig trygg inför framtiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!