Åter i 70-talets Nyköping

I boken "Ögonblick i tiden" har fotografen Göran Ekblom samlat sina bilder från 1970-talets Nyköping. Hans förhoppning är att väcka läsarens intresse för en stad som inte längre finns kvar.

Foto:

NYKÖPING2014-12-04 21:46

Året är 1970. På Nyköpings gator traskar en arbetslös nyinflyttad fotograf omkring. Med sin Hasselbladare tar han bilder på den nya hemstaden. Att de svartvita bilderna 44 år senare skulle bli en bok kunde han knappast ana.

– Jag hade ingen idé eller dokumentär tanke när jag tog bilderna. För mig var det mest ett sätt att upptäcka min nya stad, berättar Göran Ekblom.

Året därpå öppnade han egen fotoateljé i Nyköping. Negativen hamnade så småningom i hans källare där de blev liggande i decennier.

– Jag har haft ett helt källarrum fullproppat med bilder och negativ, men när jag började rensa kom jag till sist fram till de här gamla bilderna och kände direkt att de fortfarande berörde mig. Det är inte alltid man får den känslan när man hittar sina egna gamla fotografier.

Göran Ekbloms bilder visar klocktorn och husfasader som även dagens Nyköpingsbor kan känna igen, men också trähus, fabrikslokaler och bakgårdar som för länge sedan jämnats med marken. Och även om det inte finns någon nostalgisk tanke bakom hans bokprojekt, medger han att det vilar en sådan stämning över bilderna.

– Det är inte nostalgi på det sättet att jag längtar tillbaka, men jag önskar att politikerna hade farit lite försiktigare fram när de rev det gamla Nyköping. Man kunde naturligtvis inte spara allt, men de kunde ha sett mer till stadens historia och bevarat en del av de hus som berättade om gamla tiders Nyköping.

Samtidigt är dagens Nyköping på många sätt vackrare än den stad som Göran Ekblom flyttade till 1970.

– I dag vårdar man staden på ett helt annat sätt. På den tiden var många hus rätt sjabbiga och förfallna. Men jag valde att fokusera på det som var vackert när jag tog mina bilder.

1970-talets Nyköpingsbor är helt frånvarande i Göran Ekbloms bilder. Men han har inte medvetet plockat bort människorna.

– Nej, det här är de bilder jag tog. När vi flyttade till Nyköping kände vi ingen här och jag uppfattade först staden som väldigt tyst och anonym. Mitt arbetsnamn på boken var faktiskt "Den tysta staden".

Att identifiera alla platser efter fyra decennier var inte det lättaste. Göran Ekblom fick till och med ta hjälp av SN:s läsarkrets i somras för att reda ut var ett av de fotograferade husen låg.

– Jag har ofta fotograferat för att få fram en speciell känsla och då är det svårt att så där ur minnet direkt plocka fram platsen. Mina ambitioner att dokumentera kom långt senare i livet.

Vad hoppas du väcka för tankar och känslor hos läsaren?

– Min förhoppning är att bilderna ska göra läsaren ska bli intresserad av den historiska staden Nyköping. Det här är min bild av 70-talets Nyköping, men det roligaste är om läsarna sedan kan koppla sina egna minnen och berättelser till mina bilder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!