Fler blir lurade att investera – anmälningarna dubblade

Anmälningar om investeringsbedrägerier har nästan fördubblats den senaste tiden. I Nyköping och Katrineholm utreds ett tiotal ärenden just nu.

Bitcoin och andra kryptovalutor används som lockbete i bedrägerier. Några bitcoins eller andra vinster får de lurade aldrig.

Bitcoin och andra kryptovalutor används som lockbete i bedrägerier. Några bitcoins eller andra vinster får de lurade aldrig.

Foto: Kin Cheung

Nyköping2022-10-30 12:16

"Det finns inga snabba, säkra och enkla investeringar", skriver Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande inför "Internets dag", den 29 oktober. Det föreningen vill belysa är hur investeringsbedrägerierna ökat markant efter sommaren, där hoppfulla sparare lurats att investera, men blir av med sina pengar. 

Med internet, skriver Stöldskyddsföreningen, kom också kryptovalutorna. Mest känd är Bitcoin, vars värde ökat mycket och snabbt och där namnet nu används för bedrägerier. Från januari till juli 2022 anmäldes omkring 160 investeringsbedrägerier i månaden i snitt, men i augusti ökade anmälningarna till 279. 

Ann-Helen Lindeborg är förundersökningsledare på bedrägerigruppen vid polisen i Nyköping, som även utreder brott i Katrineholm med grannkommuner. De senaste månaderna har hennes grupp haft ett tiotal ärenden som handlat just om investeringsbedrägerier. 

– Personerna får på något sätt kontakt, via annonser, eller via mun-till-mun. De blir nyfikna och vill bättra på sin ekonomi. De förstår väl inte riktigt vad det handlar om, men de får höra att pengarna växer snabbt. Man får kontakt med någon som kallar sig mäklare, som börjar säga "det är bra om du investerar lite mer". 

Ibland har offren för bedrägerierna haft sparpengar, i andra fall tar de lån.

– Mäklarna säger "om du bara investerar lite till. Du kan ju ta ett snabblån, du får ju ändå tillbaka pengarna", säger Ann-Helen Lindeborg. 

Får någon någonsin tillbaka sina pengar, eller tjänar några pengar? 

– Nej. Jag sitter med i ett nationellt nätverk också, där vi diskuterar de här fallen och ingen har någonsin fått tillbaka något. 

Pengarna försvinner utomlands, till länder som Malta och att hitta den som agerat mäklare, eller deltagit i brottet på andra sätt, är svårt, även om svenska åklagare skulle begära och få rättshjälp från det aktuella landet. 

De som har utsatts, skriver Stöldsskyddsföreningen, blir ofta kontaktade av andra bedragare, som kan utge sig för att vara advokater. Den lurade ska få tillbaka sina pengar, påstås det, mot en avgift på några procent. Men detta är bara ett sätt att fortsätta bedrägeriet. 

Stöldskyddsföreningen sammanfattar sina råd: kolla upp företaget innan du investerar, gör inga affärer med företag du inte känner till, polisanmäl alltid - och kom ihåg att det inte finns några snabba, säkra och enkla investeringar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!