– Jag har tusentals timmar i Counter strike men har inte spelat det sedan jag gick i gymnasiet, säger Axel Rahm på nya företaget Skinhallen AB.
Han sitter vid skärmen hos sin flickvän i Växjö och berättar om den något udda fågeln inom Nyköpings företagskultur. Inte bara i Nyköping utan i hela Sverige.
– Jo, jag är nog den svarta gåsen, säger han.
Tillsammans med sin mamma har han precis startat ett aktiebolag som köper och säljer digitala vapen i det mycket populära dataspelet Counter strike: Global offensive.
Krigsspelet är stort inom e-sport och det finns bland annat en gymnasieutbildning i Nyköping med spelet på schemat.
I Counter strike går det bland annat att köpa knivar, pistoler och automatkarbiner. Vapen av samma typ, exempelvis ett prickskyttegevär, har exakt samma egenskaper oavsett om du är nybörjare eller professionell – men de kan se olika ut. Det är den estetiska skillnaden som det går att tjäna pengar på.
– Det är som en klocka i den riktiga världen, ett utsmyckningsföremål i spelet, som det går att tjäna riktiga pengar på, säger Axel Rahm.
Företaget bakom spelet släpper nya utseenden på vapen, så kallade "skins" emellanåt. Vissa utseenden finns i väldigt få antal och genererar då ett högre värde, precis som unik konst i den fysiska världen.
– Jag köper upp skins från personer, värderar dem på ett rättvist sätt, sedan säljer jag det lite dyrare till ett företag, säger han.
Många ungdomar gör redan affärer genom att sälja och köpa digitala vapnen. De som gör det för att få en bättre få en bättre upplevelse av spelet behöver inte skatta. Axel Rahm har ett vinstsyfte och måste sköta det enligt Skatteverkets regler, men upplever inte att det har varit helt friktionsfritt.
– Det är svårt att förklara de här begreppen från dataspelsvärlden för Skatteverket. Momsreglerna i Sverige är väldigt antika när det kommer till det här, säger han.
Det är inte ovanligt att de digitala vapen som han nu handlar med kostar runt en tusenlapp och uppemot 10 000. De flesta spelare som köper för dessa summor ser det inte som en kostnad, eftersom de oftast får tillbaka pengarna när de säljer, förklarar Axel Rahm.
Där det finns pengar finns i regel bedrägerier. Axel har råkat ut för aktörer som tagit hans pengar men aldrig överfört vapen. Han hoppas Skinhallen ska få en seriös stämpel och på så sätt bli attraktiv att göra affärer med, förklarar han.