Vattenlaboratorium i Nyköping mäter regelbundet vattenkvaliteten på badplatser runt om i kommunen. Det var längesedan ån räknades som en av dessa platser. De flesta Nyköpingsbor drar sig från att svalka sig i ån om somrarna. "Avloppsvatten rinner ju ut där", säger man.
Och det stämmer, menar Vattenlaboratoriums chef Kristofer Broddegård.
– Efter stora regnfall kan det bli bräddningar från olika pumpstationer längs med ån. Ledningsverket klarar inte av de stora vattenmassorna och då släpps avloppsvatten ut i ån.
Men nu kan åns bajsvatten-rykte snart vara ett minne blott. Under våren och sommaren har Vattenlaboratorium tagit vattenprover i ån som del av ett projekt på uppdrag av kommunen. Målet är att ta reda på hur badvänligt vattnet faktiskt är – och resultaten har varit överraskande positiva.
– Hittills har tre mätningar genomförts vid Vattensportens hus i stadsfjärden och i ån nära NK–huset i mitten av april, maj och juni. Samtliga visar på att åvattnet är tjänligt. Det finns därför en förhoppning om att åns omvärderas framöver. Förhoppningen är att kunna bygga en stadsnära badplats för Nyköpingsborna i ån, säger Kristofer Broddegård.
Ronny Åberg vid mark– och exploateringsenheten menar att man inte utfört något särskilt inriktat arbete för att få till de positiva vattenproven.
– Det rör sig snarare om en kartläggning av åns vattenkvalité. Men vi har inga historiska värden att titta på. Det har ju förekommit viss kontaminering från åns olika tillflöden förut, säger han.
Mätningarna ska till en början pågå fram till hösten. Kommunen har som SN tidigare rapporterat utdragna planer på att bygga ett kallbadhus i stadsfjärden, varför vintermätningar kan bli aktuella.
– Ifall vi får fortsatt goda resultat behöver vi kanske inte mäta i vinter. Vi kartlägger förutsättningarna för vinterbad också, med bastubad och dusch. Störst risk för otjänligt vatten är det under våren och sommaren då bakterier enklare sprider sig i det varma vattnet.
Innan mer konkreta planer av platsen för badplatsen kommer till stånd kan även bottnen behöva undersökas för att utröna vilken typ av badplats som kan byggas.
– Det vi behöver beakta är att de positiva värdena endast gäller själva vattnet. När man trampar runt på bottnen lösgörs sediment, och där kan man få helt andra värden. Då kanske det behövs längre bryggor över djupare vatten, säger Ronny Åberg.