Krossade rutor och stulna verktyg – polisen prioriterade inte

Under tisdagsmorgonen gav Robert Nilsson offer för så kallad mängdbrottslighet ett ansikte. Trots bevismaterial kom inte polisen dit.

Här slog tjuvarna till mot lokalen

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-09-10 14:12
undefined
Robert Nilsson pratade med polisen när tidningen var där. Polisen kom aldrig dit.

– Varför kommer inte polisen? Hur fick ni ens veta att vi har haft inbrott?

Det frågar Robert Nilsson SN när tidningsbilen rullar upp på grusplanen vid orienteringsklubben och Hundfolket i Ekensberg. Han och Erik Hedskans upptäckte inbrottet när de skulle hämta jobbmaterial klockan 09.40. Kort därefter brann samtalet iväg till polisen – som inte prioriterade fallet.

– Vi har fått en cirkelsåg och flera verktyg stulna. Det kan ha stulits mer som vi inte hunnit se ännu, säger Robert Nilsson.

Flera fönster är sönderslagna, en kofot och glassplitter pryder den gröna gräsmattan. Tjuvarna har knappast varit subtila, men det behövdes inte. Robert Nilsson tror att inbrottet ägde rum under natten. Byggnaderna ligger avsides, kanske 200 meter från vägen och insynen är dålig.

undefined
En kofot på gräsmattan utanför byggnaden. Troligtvis har det använts under inbrottet.

– Det har rört sig en del suspekta typer här tidigare. Vi kan inte vara säkra, men det kändes som att de åkte omkring för att spana efter något, säger han. 

Under en promenad runt orienteringsklubbens lokaler hittar tidningen en slägga på gräsmattan.

– Det där är ju vår slägga! utbrister Robert Nilsson. 

Strax innan lunch kom beskedet att polisen inte tänker komma. Förundersökningsledare fattade beslut om att bevismaterialet inte skulle gå att analysera, utan att ha varit på platsen.

– Så det är väl en uppmaning till alla inbrottstjuvar. Lägg verktygen utomhus. Då kommer inte polisen, säger Robert Nilsson. 

Det här är mängdbrott

Det som inom polisen kallas för mängdbrott är ungefär tre fjärdedelar av alla anmälningar.

Mängdbrott är bland annat stöld till exempel av och ur bilar, cykelstöld och butiksstöld, inbrott i bostad, skadegörelse, till exempel klotter, bedrägeri, misshandel, grov olovlig körning och rattfylleri.

På sin hemsida skriver polisen:

"När polisen utreder så kallade mängdbrott såsom stölder och skadegörelser, är det viktigt att säkra bevisning så snabbt det går. Bevisningen kan bestå i att polisen håller förhör eller säkrar spår på brottsplatsen.

När polisen utreder mängdbrott är det liksom vid andra brott viktigt med vittnesuppgifter och att säkra spår vid brottsplatsen. Det kan till exempel vara verktygsspår, sko- och fingeravtryck, saliv- eller blodspår.

Det är också viktigt att den bevisning som säkras görs så tidigt som möjligt. Vittnens minnesbilder försvinner snabbt och tekniska spår kan städas bort."

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!