– Det är väldigt mycket som sköts digitalt nuförtiden och det är fantastiskt, men om man inte kan det riskerar man att stå lite utanför, säger projektledare Alexander Flygare.
Han och koordinatorn Saida Haji på Mötesplats Brandkärr får ofta frågor om hjälp med olika appar och digitala tjänster. Alltifrån att anmäla sitt barns sjukfrånvaro i plattformen Schoolsoft (som används av alla kommunens skolor) till hur man ställer sig i bostadskö och deklarerar.
– Det är inte alltid så enkelt, särskilt inte om man inte vuxit upp med detta. För vissa är det här en helt ny värld. Både ålder och språk bidrar till att man blir osäker, säger Alexander Flygare.
På Mötesplats Brandkärr finns flera språk representerade bland personalen: arabiska, somaliska, swahili och engelska. Koordinatorn Saida Haji är en av dem som kan hjälpa till på flera språk.
– Det är både yngre och äldre som har frågor. Schoolsoft frågar många om. Bostadskön också, hur den fungerar. Många frågar också om banken, hur man betalar räkningar och så, men där hänvisar vi till kommunens samhällsvägledare, vi vill inte gå in i människors banktjänster, säger hon.
På fredag 13 oktober arrangeras en nationell temadag för att inspirera och hjälpa människor med det digitala. Dagen arrangeras av den nationella plattformen Digitalidag och i Nyköping blir det mässhall på Mötesplats Brandkärr. Biblioteket, banker, Nyköpings kommun med flera kommer vara på plats.
Runt en miljon människor i Sverige bedöms idag befinna sig i så kallat digitalt utanförskap, det vill säga att man aldrig eller sällan använder internet, berättar Lina Cronquist, projektledare för plattformen Digitalidag. Därför tycker hon att det är viktigt att det uppmärksammas.
– Det är ganska stora förändringar som skett i hur vi lever och arbetar och hur man kan få tillgång till både offentlig och privat service. Digitaliseringen ställer krav på att vi alla hänger med – annars riskerar man att hamna efter. Om man till exempel inte har en e-legitimation har man mycket svårare att ta del av den digitala service som finns, säger hon.
Alexander Flygare och Saida Haji hoppas nu att många ska komma på fredag – och att människor ber om hjälp generellt.
– Vi kan hjälpa till och det finns också många andra, säger Alexander Flygare.
Digitalidag arrangeras på Mötesplats Brandkärr på Träffen den 13 oktober klockan 9–16. Besökare i alla åldrar välkomnas.