"Barn i utsatta områden är mer sårbara"

Ett av de län där medicineringen av adhd ökat mest de senare åren är Sörmland. Att skillnaderna mellan olika län och kommuner är så stor bekymrar Socialstyrelsen.

NYKÖPING2016-05-23 09:49

I Danderyd, med landets högsta medelinkomst, äter 2,8 procent av pojkarna Ritalin, Concerta eller någon annan form av metylfenidat, den vanligaste medicinen mot adhd.

Knappt sex mil därifrån, precis på gränsen till Södermanlands län, ligger Nykvarns kommun där 12 procent av pojkarna år 2014 fick recept på någon av de mediciner som ska hjälpa mot uppmärksamhets- och koncentrationsstörningar.

– Vad det här beror på vet vi inte riktigt, men det är känt att biologiska faktorer samspelar med olika samhälls- och miljöfaktorer. En tanke med att vi publicerar de här siffrorna är att kommunerna och landstingen ska kunna fundera på varför det ser ut som det gör hos dem. Det kan ju till exempel handla om hur man fångar upp och behandlar de här barnen i skolan, säger Peter Salmi som är utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen.

Nyköpingsläkaren Tomas Ljungberg som skrivit boken "Adhd i nytt ljus", menar att sociala skillnader mellan kommuner sätter tydliga spår i ADHD-statistiken.

– I områden med hög psykosocial belastning är barnen mer utsatta för den vardagsstress som kan uppstå när föräldrar är arbetslösa eller har ekonomiska problem. Det kan också handla om en genetisk sårbarhet, alltså att barn i utsatta områden ärver oförmågan att hantera den stress som de sedan utsätts för i sin uppväxtmiljö.

Bara sju av 21 län ligger högre än Sörmland när det gäller adhd-medicinering av unga mellan 10 och 17 år. Mest mediciner äter unga i Dalarna, Kalmar och Västerbotten. Lägst är medicineringen av unga i Kronoberg och Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!