Barn med råkoll lär föräldrarna om sopor

Drygt 100 förväntansfulla förskolebarn i åldrarna ett till fem samlades på fredagsförmiddagen på vallarna i Nyköping. De var där för att lära sig om återvinning och springa Kretsloppet.

Foto:

Nyköping2014-09-26 15:01

För tredje året i rad anordnar förskolan Västerbo Kretsloppet för barn från förskolor som Delfinen, Ringen, Klockberget och Nissebo. Första året sprang de runt på Stora torget i spöregn, men i år hade de tur med vädret. I höstsolen fick barnen ära sig om återvinning och motionera tillsammans.

– Syftet med "Kretsloppet" är att lära barnen om återvinning och samtidigt finna lusten och glädjen i att röra sig och vara tillsammans, berättar Eleonor Dahlberg som är förskolelärare och håller i loppet.

Innan starten för Kretsloppet fick barnen besök av björnen Funky. Barnen visade skrikandes och pekandes vilken påse som äpplet, sugröret och festisen ska slängas. Sedan värmde de upp tillsammans till Gangnam style.

– Barnen har råkoll på var sakerna ska slängas. Och sen går de hem och berättar för sina föräldrar hur de ska återvinna, säger Västerbos förskolechef Kristina Karlberg.

Att prata om återvinning och miljön är något som många förskolor gör aktivt. Barnen får lära sig tidigt var äppelskruttet och festisen ska slängas – något som föräldrarna kanske inte är lika duktiga på.

– Miljötänket är kopplat till vår värdegrund. Vi arbetar för att lägga grunden för ett livslångt lärande och då inkluderas hur man ska behandla varandra och miljön för att skapa ett hållbart samhälle, säger Eleonor Dahlberg.

Paret Amanda Borg och Victor Kjellberg från Nyköping stod vid sidan av de rödvita banden som ringade in loppet och tittade på. Deras två barn Hugo, 4 år och Ebba 1,5 år går på Västerbo förskola och har redan koll.

– Hugo börjar säga till hur vi ska göra när vi slänger mat och annat. Det är viktigt att lära sig om återvinning så det här är jättekul, berättar Amanda Borg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om