Barnen hissade segel i Nävekvarn: "Jättekul"

I Nävekvarns gästhamn har barnen hissat segel. För många var det också första gången. ''Det var lite läskigt först, men sen var det bara kul'' berättar Klara Å. Eriksson, 7 år.

Instruktören Jan-Eric Eriksson ger några råd innan han skickar iväg barnen.

Instruktören Jan-Eric Eriksson ger några råd innan han skickar iväg barnen.

Foto: Jesper Nils Simon Johansson

Nyköping2019-07-14 11:05

Solen har letat sig tillbaka och med den kom friska vindar. Vädret har lockat till sig en drös fikasugna gäster ner till hamnen i Nävekvarn. Men även ett flertal barn har letat sig ner hit för att få segla. För vissa är det första gången de sitter i en båt, medan andra är mer erfarna. Albin Jönsson, 10 år tillhör de mer erfarna seglarna i dag och ger sitt tips för en lyckad färd till havs.

– Det gäller att ha kontroll på rodret och seglet samtidigt, så det blir fart på båten, berättar Albin Jönsson.

Tillsammans med sin bror Teo Jönsson, 8 år har de fått segla med en såkallad ''2-krona'' för första gången. Vilket är en lite större segelbåt än vad de normalt sett är vana vid.

– Det var både spännande och roligt att få segla 2-kronan för första gången, säger Teo Jönsson.

Många barn väntar ivrigt på sin tur att få hissa segel. Några meter ut från bryggan närmar sig en segelbåt till barnens förtjusning, i den sitter Lukas Å. Eriksson, 10 år. Han kliver upp på bryggan med ett stort leende och berättar hur upplevde sin första segeltur.

– Det var jättekul. Särskilt när jag fick vind i seglet, då gick det jättefort, säger Lukas Å. Eriksson och skrattar till.

Förutom några fåtal regndroppar som fallit så har vädret i Nävekvarn varit gynnsamt. Molnen som tidigare vilade över gästhamnen försvann och lät sedan solen skina över den sista båt som gick i land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om