När kommunen förra året genomförde en upphandling av vem som skulle få sköta driften av Hjortensbergsbadet vann bolaget Befair.
Men bolaget Medley – som tidigare drivit badhuset i flera år – överklagade. Enligt Medley uppfyllde Befair inte samtliga de krav som kommunen ställt i upphandlingsunderlaget.
Nu får Medley rätt av Förvaltningsrätten. Enligt domstolen måste kommunen gå igenom de anbud som kommit in ytterligare en gång. Och vid denna nya prövning får Befair inte vara med.
Det innebär att Befair måste lämna badhuset om Förvaltningsrättens dom vinner laga kraft.
– Det är naturligtvis tråkigt om det blir så. Vi tycker att vår verksamhet har fungerat riktigt bra och vill så klart fortsatta att driva Hjortensbergsbadet, säger Jonas Willbeck, verksamhetschef på Befair.
När upphandlingen överklagades slöt kommunen ett avtal med Befair om att bolaget skulle sköta verksamheten till och med sista september. Oavsett vad som händer nu är bolaget helt inställt på att fortsätta driva verksamheten fram till dess, berättar Jonas Willbeck.
– Och vi tänker fortsätta att göra det så bra som möjligt.
Enligt Jonas Willbeck har Befair gjort investeringar i verksamheten. Det innebär att bolaget kommer att förlora en del pengar om de tvingas lämna.
– Så är det naturligtvis. Men det handlar om en kalkylerad risk.
Både Befair och Nyköpings kommun kan överklaga domen. Enligt Jonas Willbeck kommer Befair att avvakta och se vad kommunen gör. Och i vilken mån Nyköpings kommun överklagar är ännu inte klart.
– Vi kommer att diskutera hur vi ska göra inom den närmaste framtiden, säger Heléne Jonsson Lindblad, kommunjurist på Nyköpings kommun.
Oavsett hur det blir med ett eventuellt överklagande är Heléne Jonsson Lindblad inte orolig för badhusets framtid. Flera bolag som la anbud på verksamheten är kvalificerade och kompetenta, anser hon.
– Så badhuset kommer att fungera bra oavsett hur det går, säger hon.
När Medley överklagade upphandlingen riktade bolaget in sig på att Befairs referensuppdrag inte uppfyllde de krav som kommunen ställt. Förvaltningsrätten anser dock att referensuppdragen uppfyllde kraven. Däremot ger domstolen Medley rätt i att värdet av dessa beräknats på fel sätt.
Enligt domstolen skulle värdet av ha uppgetts i kronor och ören. Befair valde att uppge hur många besökare som respektive referensuppdrag haft per år.