– Vi fick det presenterat bara några timmar innan föräldrarna fick veta. Vi behöver veta så vi kan prata med elever som är oroliga, säger fackliga representanten Emilia Lönnqvist.
Helena Eliasson fick precis som föräldrar och övrig personal beskedet i går och har aldrig blivit inbjuden till några diskussioner runt flytten.
– Det här är taget på ledningsnivå och det är många frågetecken runt beslutet. Personal- och lokalfrågor. Hur blir det med alla elever som får lång skolväg utmed gator med mycket trafik?
Emilia Lönnqvist är skyddsombud för Västra skolan och sitter i styrelsen för lärarförbundet i Nyköping. Hon berättar att facket inte heller varit delaktiga i beslutet.
– Vi ser en risk att det blir en kedjereaktion. Våra elever bor i närområdet, de kommer ha närmare till andra skolor. Ett tänkbart scenario är att de byter skola.
Hon upplever dessutom att det saknas en långsiktig plan, även om hon är glad över att det i brevet som skickades ut står att det finns en politisk vilja att samla alla elever under samma tak.
– Man begår ett misstag om man inte låter medarbetarna finnas med i processen. Det är viktigt att vara delaktig, kunna påverka och ha visionen klar för sig för att det ska bli en lyckad satsning. Arbetsmiljö- och medbestämmandelagen trycker på det.
Både rektor och facket tycker dock att Långbergs lokaler är fina och ändamålsenliga innan en permanent lösning hittas.