Nyköpings kommuns beslut om att tidigarelägga inskolning från förskola till förskoleklass stoppas av förvaltningsrätten.
– Det känns så himla skönt, för barnens skull, säger Ulrike Söderqvist, rektor för Nyköpings Montessoriförskola.
Det var i december 2022 som Nyköpings kommun beslutade att barn som börjar förskoleklass 2023 skulle gå kvar till sista juni – inte sista juli som tidigare. Efter det skulle barnen skolas in på fritids, något som vanligtvis sker i augusti. Beslutet upprörde många av Nyköpings förskolor och väckte oro bland föräldrar, vilket SN har berättat om.
– Detta har varit ett dåligt beslut där de inte har sett till barnens bästa, säger Anna Wåhlstrand, förälder på Nyköpings Montessoriförskola.
Men kommunen missade att kommunicera beslutet till förskolor och föräldrar, vilket gjorde att det inte kunde genomföras 2023. Fyra förskolor i Nyköping överklagade till förvaltningsrätten, som nu beslutat om inhibition, vilket betyder att kommunen inte får genomföra sina planer innan den slutliga domen kommer.
– Jag lägger hoppet i förvaltningsrätten, det känns som att ingenting annat finns, säger Ulrike Söderqvist.
Hon känner sig missnöjd och tycker att kommunen inte har kommunicerat om varför de vill ha en tidigare inskolning. Hon har försökt påverka det hela genom att mejla de elva ledamöterna i barn- och ungdomsnämnden, utan att ha fått svar.
Torbjörn Kock (S), nämndens ordförande, svarar i ett mejl till SN att de inte kunnat uttala sig eftersom det varit ett rättsligt ärende.
Att börja skolan kan upplevas som en turbulent tid, med många nya intryck och miljöer. Kommunens beslut hade inneburit att barnen skolats in mitt i sommaren, på okända fritids då många verksamheter slås ihop under sommaren och det hade inte skett i samband med skolstarten.
– Det finns barn som inte skulle klara av det. Det finns barn som har särskilda behov eller är blyga som det skulle vara jättesvårt för, säger Ulrike Söderqvist.
Enligt Torbjörn Kock är syftet med en tidigare inskolning att skapa en tydligare struktur för alla parter – föräldrar, lärare och skolledare, kring när ett barn går från att vara inskrivet i förskolan till att börja i förskoleklass. Det för att undvika dubbel finansiering för samma barn på förskolan och grundskolan, som det hade blivit under juli månad.