– Det är massor med folk som besöker våra reservat och det tycker ju vi är jätteroligt! Folk har ett enormt behov av att komma ut till miljöer där de kan känna sig trygga och inte bli smittade, säger Hans Sandberg som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Sörmland.
Coronakrisen har fått många människor att söka sig ut i naturen. På länsstyrelsen har man däremot märkt av en rejäl ökning kring hur många som besöker de naturreservat som myndigheten förvaltar, redan innan pandemin bröt ut.
– Det har varit så ända sedan i vintras egentligen, i och med att det inte kom någon snö. Vi har räknare placerade i några reservat så att vi kan observera besöksantalet och några platser sticker ut ordentligt.
Ökningen märks kanske framför allt vid Stendörren. På vardagar har det handlat om mellan 75-100 som parkerat vid naturreservatet och under helgerna uppemot 250-300 bilar per dag.
– Och det innebär närmare 600-700 besökare per dag, de siffrorna har vi inte i normalfallet, säger Hans Sandberg.
Till de som vill ut och röra sig i naturen och friska luften tipsar Hans om några av kommunens naturreservat.
– Då skulle jag rekommendera ett besök vid Stendörren, Lindbacke eller Labro ängar. Sedan vill jag också nämna att vi har fina mossar ner mot Nävekvarnshållet. Fjällmossen är ett fantastiskt område att besöka som också är lättillgängligt.
Snön uteblev i princip helt denna milda vinter vilket påverkar djurlivet på olika sätt.
– Kanske mer än vi kan ana. Många djur och växter är anpassade till att vi ska ha ett vinterklimat. Vi har kanske inte riktigt koll på vad som händer med de arter som normalt sätt går i ide och dvala, som igelkottar och grävlingar exempelvis. Även ormar kan fara illa eftersom de är vana vid ett snötäcke på några decimeter som isolerar på vintern, men jag törs inte säga om de minskar eller ökar.
– Samtidigt ser vi att många fåglar har gynnats av den milda vintern, det är betydligt fler svanar längs med kusten, men även gäss och tranor.
Men även mindre välkomna inslag som granbarkborren, som orsakar stora skador på den svenska skogen, kan komma att frodas framöver.
– En hård vinter och kall vår missgynnar en sådan art. Torra somrar i kombination med varma vintrar kan däremot vara väldigt gynnsamma för granbarkborren.