Bildfisket: Eleverna mer utsatta idag, men hjälp finns

"Fenomenet att skicka bilder på sig själv började med Lunarstorm och Bilddagboken, så det är inget nytt. Det nya är den snabba tekniken" säger skolkurator Therese Malkén.

Therese Malkén brinner för sitt arbete. Att hjälpa elever hitta rätt i vardagen är inte lätt. "Jag kan få reda på allt från det bästa som hänt till det värsta."

Therese Malkén brinner för sitt arbete. Att hjälpa elever hitta rätt i vardagen är inte lätt. "Jag kan få reda på allt från det bästa som hänt till det värsta."

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Nyköping2020-04-29 06:23

– I Linköping och då jag arbetade med Machofabriken var det mest dickpicks som skickades runt. Tjejerna tog bilder också, men det var mest killarna som gjorde det och där märkte man verkligen hur normaliserat det var, säger Therese Malkén.

Hon jobbar sedan 2017 på Nyköpings gymnasium på Skavsta, fordon- och transportprogrammet, där det mest går killar.

– Så jag har inte haft så många samtal om bilderna som skickas runt just nu. Jag har ju inte ens träffat eleverna så mycket på sista tiden på grund av pandemin.

Men hon poängterar att det är viktigt att prata om problemet med vilken typ av material man lägger ut på nätet och vad de kan användas till. 

– Som skolkurator finns jag och mina kollegor tillgänglig för alla samtal. Det kan vara allt från det bästa som hänt till det värsta. Jag har tystnadsplikt. Jag kan visserligen hamna i en situation där en orosanmälan till socialtjänsten måste upprättas, men detta är något som jag försöker informera ungdomarna om vid första samtalet.  

Hur är jargongen bland ungdomarna?

– Det har blivit lättare att komma åt porr och den har blivit råare. Det som tidigare kallades våldsporr är numera att betrakta som mainstream. Jag tycker till exempel att det måste fattas ett beslut med ett porrfilter på kommunens nätverk. Det ger ett signalvärde i varje fall att det inte går att porrsurfa under skoltid. Och så måste vi våga agera.

Therese poängterar att både killar och tjejer drabbas.

– Det är lätt att glömma, lägger man dessutom in att man inte kommit ut som homosexuell eller är en transperson blir pressen dubbelt så stor. Och vi får inte heller glömma familjer där hedern är viktig. 

Under läsåret har även Nyköpings Gymnasium adresserat dessa frågor genom att låta samtliga elever få ta del av ett arbete kring våld i ungas parrelationer och i höst inleder Nyköpings gymnasium tillsammans med Nyköpings Högstadium en lektionsserie kallad MVP (Mentors in Violence Prevention). 

– Elevhälsan med skolkuratorer, skolsköterskor och lagmentorer ska gå. Den kommer ta upp det här med våldsproblematiken. Det är en långsiktig satsning.

Med tanke på tekniken som finns i dag, hur känns det att jobba med eleverna?

– Alla lösningar kommer ju snabbare nu så visst, ibland känns det som om vi springer lite efter. Samtidigt finns det fler som kan hjälpa till i dag än tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!