Intresset för närodlat och ekologiskt står i sig. Något som också gynnar dem som odlar småskaligt. För Pernilla Bergström innebär det att alla de hundratals knippen med morötter, lök och andra grönsaker har gått åt innan marknadsdagen är slut. Allt som går att skörda under två dagar får komma med. Hon har också ett knep för att fånga besökarnas ögon.
– Jag gör knippen av morötter i olika färger. Vita, lila, röda, gula och de vanliga orangea blandas, säger hon.
Pernilla Bergström är kock i grunden men i och med att hon flyttade ut på landet kände hon att det var dags för något nytt. Hon berättar att hon började odla lite på skoj. Något som sedan utvecklades till en odlarutbildning i Järna och dagens försäljningsstånd på Stora torget. Bakgrunden som kock gör att hon också kan tipsa kunderna om vad man kan göra med alla grönsaker. Samtidigt finns också kontakten med restaurangköken kvar. Hon levererar bland annat grönsaker till Skafferiet i Nyköping.
– De frågade mig om jag inte kunde odla trombetta, en form av zucchini. Så jag fick frön från dem och gjorde det, säger hon.
Enligt Pernilla Bergström är det också mycket av det som inte går att få tag på i de vanliga affärerna som kunderna gillar.
– Udda sorters tomater är något som lockar. De är också ofta så känsliga att det inte skulle gå att ha dem i affärerna.
Hon berättar att många äldre kommenterar hennes grönsaker med att de smakar som det gjorde förr. Något hon förklarar med att de även odlas på samma sätt som man gjorde då.
– Jag använder kogödsel och konstbesprutar inte. Det smakar mer också när grönsakerna får växa i sin egen takt.
Bondens marknad är också ett bra sätt att för producenterna att knyta kontakter med varandra, men även med kunderna.
– Det är verkligen en stöttande organisation. Vi hjälps åt, kollar med varandra och frågar vad alla ska ta med sig till marknaden. Många av kunderna som kommer till marknaden hittar också ut hit sedan, säger Pernilla Bergström när SN besöker henne på Gröna Rosendal.