Bildspel: Världen samlas i Brandkärrscupen

40-talet olika nationer på en och samma grusplan hur låter det? "Heja Balotelli, go Torres, skjut då Messi!" Sedan 18 år tillbaka talas varje sommar ett gemensamt språk i Brandkärr. Fotboll stavas det. Just nu är den årliga fotbollsturneringen inne på upploppet.

Nyköping2013-08-18 18:20

För 18:e året i rad anordnar Verdandi Brandkärr Brandkärrs fotbollsturnering i Nyköping. Den är lika välkommen varje år.

- De boende i området vill det här. Det är viktigt att kontinuerligt göra något tillsammans och turneringen bygger på eget intresse från alla deltagare, berättar Karin Johansson, ordförande i Verdandi i Nyköping som arrangerar fotbollsturneringen.

Fotbollsturneringen rullar på mycket tack vare eldsjälar som ställer upp som lagledare, domare och hjälper till med att ordna material. Även en rutin har tagits fram så att inga av barnen ska missa någon match.

- Alla barnen får ett samtal på morgonen att nu är det fotboll, säger Karin Johansson.

Hon berättar att turneringen handlar om att skapa en plats för människor att mötas över ålders, köns och kulturgränser.

- Vi har hela Balkanområdet, Latinamerika, Afrikas horn, Östeuropa och Asien här. Den enda världsdel som inte finns represterad är Australien, berättar Karin och fortsätter.

- Vi vill föra ihop människor i området som annars inte umgås och få dem att lära känna varandra. Man behöver inte vara aktiv fotbollspelare för att delta. Alla är välkomna.

Under söndagsförmiddagen spelas två semifinaler för barn i åldrarna 9-12 år på grusplanen. I den ena möter hemmalaget Sevilla bortalaget Barcelona. Mohamed Abdulkadir, 10 år, sköt in två mål för "Barca" som vann matchen med 3-5.

- Det roligaste är att passa, skjuta och göra mål, säger Mohamed efter sin insats.

Det är tredje året han är med i turneringen. Till vardags spelar han i IFK Nyköpings pojklag. Den stora idolen är Mario Balotelli.

- Han skjuter hårda skott.

Mostafa Ali, 14 år, som även deltar som spelare är domare i förmiddagens matcher. Han säger att spelarna har skött sig relativt bra på planen.

- Ja, vissa kör lite fult, men de flesta sköter sig tycker jag.

På lördag är det final för samtliga deltagare. En viktig del av turneringen är enligt Karin Johansson att alla de eldsjälar som ställer upp som lagledare med mera är goda förebilder.

- Vi har tuffa regler om att man inte får svära och bråka men samtidigt blir det i ett spel naturligt att barn tjafsar sinsemellan. Då är det upp till oss att vara vuxna förebilder och lära ut hur man löser konflikter.

På avbytarbänken får världsstjärnor som Messi, Ronaldo, Torres både beundrande ord och en eller annan känga när det diskuteras vilt vem som är världens bäste fotbollsspelare. I Brandkärr är det kanske Mirel, Mohammed eller Julia eller någon av alla de andra som väntar på sin tur att spela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om