Bilförsäljningen tar fart igen

Antalet nyregistrerade bilar ökade med 80,8 procent i juli månad jämfört med samma period förra året. "Juli har varit en toppenmånad" säger Stefan Carlsson, bilförsäljare på Haag & Carlsson bil i Nyköping.

Ali Mozil, märkesansvarig Ford, Skobes Bil, Nyköping.

Ali Mozil, märkesansvarig Ford, Skobes Bil, Nyköping.

Foto: Jesper Johansson

Nyköping2019-08-27 06:45

Antalet nyregistrerade personbilar sjönk från nästan 70 000 i juni förra året, till 30 000 under juni månad i år. Men nu verkar trenden vända. Antalet nyregistrerade bilar ökade med 80,8 procent i juli.

– Förklaringen till siffrorna är bilskatten som infördes förra året, bonus-malus som den kallas. Den innebär att fordon med lägre utsläpp får en bonus och tvärtom för fordon med högre utsläpp som får en högre fordonsskatt, säger Ali Mozil, märkesansvarig Ford, Skobes bil Nyköping och förklarar att bilmarknaden kan vara lite av en "berg- och dalbana" ibland men att det gått bra i år.

Den förhöjda fordonskatten började gälla från och med 1 juli 2018 och gorde att många passade på att registrera sina fordon innan det datumet.

– Just det året var väldigt speciellt i och med bonus-manus, men försäljningen här har hållit i sig och sett normal ut, berättar Niklas Bergström, försäljningschef på Söderbergs personbilar, Nyköping.

Bilförsäljningen har gått bra hos flera bilfirmor i Nyköpingsområdet.

– Trots ökad konkurrens, så har försäljningen gått väldigt bra, säger Stefan Carlsson.

Bilskatten

Bonus - till bilar med låga utsläpp

Miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid på upp till 60 g/km, premieras med en bonus med maximalt 60 000 kronor.

Malus - förhöjd fordonsskatt

Malus innebär en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren för bensin- och dieseldrivna personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar.

Källa: Transportstyrelsen

Bonus-­malus, som på latin betyder ”bra dåligt”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om