Biodynamiskt lantbruk vid Långhalsens strand

Osten som görs i Järna mejeri är en mycket lokal produkt. – Fodret stoppas in i ena änden och osten kommer ut i andra, skrattar lantbrukaren Job Michielsen.

Nyköping2014-07-30 19:30

Biodynamiskt är en mer avancerad form av ekologiskt lantbruk, där man använder så kallade biodynamiska preparat, framställda av fält- och kompostpreparat. Men det innebär även en annan helhetssyn, berättar lantbrukaren Job Michielsen. Grundtanken är att maten smakar bättre om den produceras så naturligt som möjligt. Djuren äter bara gårdens egenodlade grovfoder, alltså färskt och torkat gräs som gödslats med djurens gödsel. I hagen på Ullberga ståtar ledarkon med horn av modell cykelstyre. Ett kännetecken för biodynamiska kor, berättar Job.

– Vi vill att korna ska ha horn för att de ska ha ett så naturligt beteende som möjligt . Här fick vi chansen att vara med och utforma gården och då formas den efter korna istället för tvärtom. Kor med horn behöver lite större utrymme, säger han.

Eftersom kor oftast avhornas redan som kalvar, är det dock svårt att få tag på en besättning med behornade kor.

– Vi har än så länge bara en ko med horn, men hon blev ledare direkt. Och de kalvar som föds på gården ska få ha hornen kvar, säger Job Michielsen bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!