Ingen flytt till Linköping – bara plugg på campus

Studera till lärare utan att flytta från Nyköping: "Skönt att slippa åka till Norrköping eller Linköping för att plugga", säger en av studenterna till SN om hur det är att studera i decentraliserad studieform.

Jennifer Askesten, Pia Mattsson och Kristin Gunnarsson tar lite luft på lunchrasten.

Jennifer Askesten, Pia Mattsson och Kristin Gunnarsson tar lite luft på lunchrasten.

Foto: July Auguststierna

Nyköping2022-05-10 13:21

– Ett plus är att utbildningen är här på plats här i Nyköping, och ett minus är att vi började precis mitt i pandemin, säger Jennifer Askersten, 26 år, som går andra året på programmet grundlärare i fritidshem med inriktning idrott.

Eleverna behöver bara åka på föreläsningar på Linköpings universitet några gånger per år.

– Det har varit jättebra, och skönt att man slipper pendla till Norrköping eller Linköping, säger Pia Mattsson, 45 år, som går andra året på programmet grundlärare i fritidshem med inriktning bild.

I praktiken innebär decentraliserad studieform att studenterna studerar på Campus Nyköping tillsammans med sina klasskamrater, och undervisas digitalt av lärarna från LiU. 

– Det här är en chans att nå studenter som vi vanliga fall inte skulle nå, som inte vill flytta till Linköping eller vill vara en del av det vanliga studentlivet. Den målgruppen som vi vänder oss till är etablerade på orten, har barn och kan inte flytta eller pendla varje dag, säger Sofia Boo, programansvarig utbildningsledare på Linköpings universitet.

Åka fram och tillbaka är oftast inte ett alternativ för personer mitt i livet.

– Jag tycker att det har varit smidigt att studera i decentraliserad form. Då jag är lite äldre så hade jag kanske inte tagit tag i att plugga, om jag hade behövt pendla långt eller flytta, då hade det inte fungerat med familjelivet, säger Kristin Gunnarsson, 44 år, som går andra året på programmet grundlärare i fritidshem med inriktning musik.

LiU:s kartläggning visar att intresset är stort till att studera till mellanstadielärare, och behovet är stort i grundskolan av behörig personal.

– Det råder brist på behöriga mellanstadielärare och det finns en stor grupp potentiella studenter som är etablerade i Nyköping eller Västervik och inte har möjlighet att antingen flytta till Linköping eller pendla med långa resdagar.

Det finns sedan tidigare förskollärarprogrammet, grundlärare med inriktning på årskurs 1- 3 och lärare på fritidshem på Campus Nyköping som ges i decentraliserad studieform. Från nästa höst så satsar Linköpings universitet på en ny grundlärarutbildning med inriktning på årskurs 4 – 6 i decentraliserad studieform, på Campus Nyköping, som SN skrivit om tidigare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!