Blodbrist kan leda till inställda operationer

Det råder stor brist på blod i hela länet. Värst är det i Eskilstuna men Nyköping har det inte mycket bättre berättar Åsa Dahl Johansson, funktionsansvarig på blodtappningen i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna vädjar till alla att donera blod. – Sjukhusen skickar blod mellan varandra men kan inte skicka mer blod än att de själva klarar sig, säger hon.

Nyköping2018-03-29 14:15

Det sinar i länets blodlager. Sedan nyår har 25 procent färre lämnat blod än vad som skulle behövas och om läget inte förbättras kan operationer tvingas ställas in.

– Vi vädjar till folk att komma och lämna blod, säger Åsa Dahl Johansson.

Hon är funktionsansvarig på blodtappningen i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna och berättar att blodbristen råder i hela länet men att Eskilstuna är värst drabbad.

– Sjukhusen skickar blod mellan varandra efter behov. Idag har Nyköping skickat blod till Eskilstuna men sjukhusen kan inte skicka mer blod än att de själva klarar sig, säger hon.

En blodgivare lämnar en påse blod per tillfälle. En påse rymmer nära en halv liter. Vid en operation däremot kan det behövas en till tio påsar blod till en patient beroende på operationens storlek.

– Nu är det påsk och då är det många som ger sig ut i trafiken. Stora bilolyckor med många inblandade kräver mycket blod och just nu har vi en otrolig låg mängd blod i Eskilstuna, säger Åsa Dahl Johansson.

En av anledningarna till att färre än vad som behövs har lämnat blod säger Åsa Dahl Johansson är influensan som har varit. Flera blodgivare har insjuknat och en del har åkt på influensan i flera omgångar. Och eftersom donerat blod inte går att spara i mer än sex veckor är sjukhusen beroende av ett jämnt och bra flöde av bloddonation.

– Vi kan klara oss med lågt antal blodgivare i några dagar, kanske någon vecka. Men nu har vi haft ont om givare i 13 veckor, säger Åsa Dahl Johansson.

Kerstin Ehn från Eskilstuna har lämnat blod i tre till fyra år. Det enda hon ångrar med att hon började lämna blod är att hon inte började tidigare.

– Bara tanken på att jag själv skulle kunna hamna i en situation där jag behöver få blod får mig vilja donera, säger hon.

Men det är inte bara bloddonationer som sjukhusen efterlyser. Det finns även ett behov av att få in fler som kan tänka sig donera trombocyter, det vill säga blodplättar. Trombocyter läker sår och innehåller ett ämne som behövs för att blodet ska koagulera och bland annat cancerpatienter som får cellgifter kan behöva extra trombocyter enligt Åsa Dahl Johansson.

Till skillnad från att lämna blod som tar upp till tio minuter får den som lämnar trombocyter räkna med att avverka nära två timmar till donationen. Men det är det värt enligt Lena Eriksson.

Hon har dukat upp med fika, en kudde och ett magasin runt omkring sig. En maskin tappar ut en liten mängd blod ur hennes arm, plockar ut blodplättarna och stoppar sedan tillbaka blodet i armen.

– Man känner sig lite som en hjälte när man donerar och när man sen får SMS där det står att blodplättarna har kommit till en patient så blir man så glad, säger hon.

De flesta som lämnar blod är enligt Åsa Dahl Johansson människor som har bekanta som lämnar blod eller som är anhöriga till människor som har fått blod.

– Jag minns en donator och jag börjar nästan gråta bara jag tänker på det. Hon låg i stolen där borta, jag minns det så tydligt. Hennes pappa låg inne på sjukhuset och hon berättade för mig att han hade flera gånger varit nära döden men överlevt tack vare att han fått nytt blod. När dottern frågade honom vad han önskade sig så sa han att han ville att hon skulle bli blodgivare, berättar Åsa Dahl Johansson och kämpar emot tårarna.

Vem kan bli blodgivare?

Du ska vara mellan 18 och 60 år.

Du ska väga minst 50 kilo.

Ditt blodvärde ska vara mist 125 g/L för kvinnor och 135 g/L för män.

Du måste visa giltig id-handling med svenskt personnummer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!