Läsare som bläddrar igenom tidningen för bilderna hade snabbt lagt ner den första publiceringen av SN. I den åtta sidor långa tidningen från 1893 löper spalterna täta med text. Annonser från lokala företag varvas med insändare och händelser från närområdet.
Historiskt intresserade läsare kan nu ta del av de gamla nyheterna från östra Sörmland i Kungliga bibliotekets internetarkiv.
– Det är en väldigt spännande samling. Det är allting, inte bara de stora tidningarna, även småtidningar från alla möjliga orter i Sverige, säger Jonas Ahlberg, bibliotekarie på Kungliga biblioteket i Stockholm.
I det öppna arkivet Svenska dagstidningar har 1443 tidningar utgivna mellan 1734 och 1906 digitaliserats. Södermanlands Nyheter finns att hitta, från det första utgivna numret 30 november 1893 fram till sista december 1906.
Genom arkivet är det nu möjligt att söka i tidningarna.
– Om du nu letar efter en vigselannons eller ett speciellt namn så skriver du bara in det i sökrutan så får du snart träff, säger Jonas Ahlberg.
Totalt har 4,6 miljoner från Kungliga bibliotekets tidningssamlingar digitaliserats. Men i databasen finns ett glapp på 106 år.
Dagstidningar utgivna mellan åren 1907 fram till 2013 finns inte tillgängliga. En lucka som Jonas Ahlberg ska täppas igen. Att kunna genomföra framtida projekt tycker han är viktigt då materialet ger en unik inblick. Den stora utmaningen är finansiering då det krävs donationer
– Man får en bild av de riktigt stora frågorna från den tiden. Samtidigt som det är jättemycket byskvaller i de mindre tidningarna. Det är en skön blandning – det stora allvaret i världen, och de lokala sakerna.
I arkivet kan man läsa om händelser från midsommarhelgen år 1903.
Två hantverkare från Stigtomta namnges i en artikel efter att ha hamnat i slagsmål, där den ena ska ha slagit den andra blodig med en sten. Orsaken till konflikten var en källa övertygad om: "Här, som nästan alltid är fallet vid dylika tillfällen, var spriten hufvudorsaken".
Ett sekel senare möttes läsarna av rubriken "Mycket fylleri i Sörmland" under midsommarhelgen. I SN:s egna arkiv finns artikeln från 21 juni 2003. Då rapporterade tidningen om att Nyköping var den ort i Sörmland där polisen haft mest att göra gällde våld och berusning under midsommarnatten.
Och hundra år senare var det samma ämne som lockade till läsning.
Nu återstår frågan, vilka händelser som kommer skapa årets midsommarrubriker?