– Vi måste vara starka nog att ha en attraktionskraft som egen anläggning. Vi vill ha den dragningskraften som gör att folk vill komma till Blommenhof. Sedan hoppas jag att de också vill gå ner i Nyköping och uppleva våra fina stad, säger Marie Alexandersson, vd Blommenhof Hotell.
Blommenhof Hotell håller på att utveckla sitt rekreationskoncept som kallas Skogens ro med spakänsla.
– När folk kommer hit vill de ofta bo på hotell och äta gott. Vi har skogen utanför där de kan promenera. Gästerna vandrar, cyklar och upplever Nyköping som stad. Men de vill även ha den här andra återhämtningen i form av att få komma till ro. Behovet av återhämtning är stort eftersom många idag är uppstressade, säger Marie Alexandersson.
En ny utomhuspool och en ny vilobastu kommer snart att tas i bruk. Precis som den befintliga spaanläggningen har den nya vilobastun stjärnor i taket. Gästerna kommer att kunna ligga på den varma hällen som består av äkta Kolmårdsmarmor.
– Det kommer att kännas som att man ligger på ett varmt berg efter en riktigt varm sommardag och ser stjärnorna komma fram. Man kommer att höra skogens sus och fågelkvitter varvat med någon kroppsscanning eller meditation, säger Marie.
En ny utgång har byggts som leder från rekreationsavdelningen till den nya utomhuspoolen där man ska kunna bada året runt.
– Tanken är att man ska kunna ligga här och titta på skogen och känna en ro och värme.
Elever från Öknaskolan har planterat växter bredvid poolen som kallas En varm källa. Anläggningen är utrustad med ett eget reningsverk som renar poolen.
– Vi har borrat nya bergvärmehål som värmer vår varma källa. På sommaren tar vi istället upp kyla ur hålen som kyler våra hotellrum. Vi strävar efter att hitta klimatsmarta lösningar, säger Marie.
Både huset som inrymmer reningsanläggningen och bergvärmepumpen och den hotellbyggnad som tillkom 2018 har sedumtak med levande växter.
Blommenhof satsar även på sin restaurangverksamhet och gör en tillbyggnad i form av en huskropp på två våningar. På nedervåningen ska ett nytt kök ligga och på övervåningen hotellets gym samt kontor och personalutrymmen.
– Mat och dryck är jätteviktigt och där känner jag att om vi ska fortsätta att vara bra på det måste vår personal ha förutsättningar att göra det bra, säger Marie.
Restaurangen arbetar genomgående med miljö och hälsa, vilket bland annat innebär att köket använder så många närproducerade varor som möjligt.
– Det kommer att bli lite lättare när vi får fler frysar. Vi har tidigare köpt en hel ko av Ösvreta och det tar lite plats i frysen, säger Marie.
Andreas Forsberg, food and beverage manager, menar att utbyggnaden behövs.
– Vi är lite trångbodda eftersom vi växer så vi känner att vi vill ha lite mer yta. Då är det jättebra att Thomas och Marie satsar på oss, säger han.
Blommenhof samarbetar bland annat med keramikern Anna Lindell i Jönåker som har tillverkat ergonomiska tallrikar till restaurangen.
Blommenhof satsar även på mikrogrönt som är gröna blad som växer klart på knappt två veckor. Blommenhof har tagit över varumärket Goda vitaminer från Johans Wachtmeister på Christineholm. Broccoli och rädisa är några exempel på vad som kan odlas.
– Det är sånt man ofta använder på förrätter och kanske desserter ibland beroende på vad man odlar. Man kan piffa upp en sallad för att få mer spännande smaker och dekorera luncher. I första skedet kommer vi att producera till oss själva, men tanken är också att vi kanske kan leverera till smårestauranger eller sälja till våra gäster.
Förra sommaren anlades två padelbanor.
– De är ett komplement till vår övriga verksamhet, men sedan är ju alla från Nyköping med omnejd välkomna att boka in sig här.
Marie Alexandersson och Thomas Jakobsson tog över driften av Blommenhof 1993 efter att anläggningen gått i konkurs under fastighetskrisen.
– Vi kom hit och fick låna nyckeln. Det var stängt och tomt och trädgården var halvt igenväxt. Vi smög in och sov i sovsäckar första natten och sedan bestämde vi oss för att driva Blommenhof, berättar Marie.
– Vi fick börja om från scratch. Det fanns inga gäster eller kunder. På den tiden var det så att man nästan ställde ut kaffekoppar för att gästerna skulle känna att det fanns andra gäster.
Sedan 1998 äger paret anläggningen.
– Vi tycker att hållbarhet och långsiktighet är viktigt, säger Marie.
De har finansierat utomhuspoolen med egna medel, men lånat pengar till tillbyggnaden av köket.
– Jag tror på att satsa, men att satsa klokt. Jag tror att man som företagare hela tiden måste framåt. Om du står stilla går du bakåt ofrivilligt.
Blommenhof har 72 rum med 172 bäddar och nio konferenslokaler. Enligt Marie går det för närvarande bra för hotellet.
– Även under corona hittade privatresenärer och affärsresenärer till oss. Det som försvann helt och hållet var konferenser. Men nu känner jag att många har ett uppdämt behov av att träffas. Man kanske ligger lite efter med utbildningar. Det är kreativt att få vara tillsammans. Sedan har det förändrats. Man kanske gör färre konferenser, men när man ses vill man göra det lite bättre.
Marie upplever att gästerna har blivit mer medvetna.
– Jag tycker det är roligt att det har blivit en förändring. Man tänker mer på att välja det som faktiskt är hållbart både miljömässigt och socialt. Vi vill vara en del av den utvecklingen och kanske även en inspirationskälla.