Boende i Horn fick rätt mot kommunen

Till slut fick även boende i Horn rätt mot Nyköpings kommun i fråga om särtaxa för kommunalt vatten och avlopp. Totalt ett 50-tal fastigheter ska beröras.

Det gick vägen för de boende i Horn som hade opponerat sig mot särtaxan.

Det gick vägen för de boende i Horn som hade opponerat sig mot särtaxan.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköping2020-07-15 10:00

SN har vid många tillfällen genom åren berättat om de bekymmer, framför allt ekonomiska, som den så kallade "Kustledningen", vatten- och avloppsledningen mellan Sjösa och Ånga. Dels för kommunen då kostnaderna skenade och dels för bosatta utmed ledningen som tvingades ansluta sig till ledningen och dessutom betala stora belopp för det.

Anledningen till tvångsanslutningen berodde på att Nyköpings kommun hade bestämt att det inom områden med stor samlad bebyggelse ska finnas kommunal vatten- och avloppsförsörjning, något kommunen skulle ha rätt att ta betalt för.

Utöver normaltaxan på 170 000 kronor hade kommunen lagt på en särtaxa på 100 000 kronor.

Vattenledningen som sådan ska ha kostat Nyköpings kommun 130 miljoner kronor.

Först överklagade boende i Brannebol det hela och fick rätt hos Svea hovrätt: särtaxan på grund av "fördyrande omständigheter" var inte skälig och därmed fick inte bara de som överklagat, utan samtliga boende som fått särtaxan, tillbaka pengarna.

Efter det startade även boende i Horn samma process.

– Har man funnit att särtaxan var oskälig för Brannebol, borde man göra lika för oss, sa Owe Samuelsson, fastighetsägare i Horn och en av fyra personer som stod bakom processen när denna inleddes i början av förra året.

De boende i Horn fick sedan rätt hos mark- och miljödomstolen. Nyköpings kommun överklagade då till mark- och miljööverdomstolen. Som dock nyligen avslog kommunens överklagande. Även bosatta i Horn får alltså tillbaka pengar och då inte bara de som överklagat utan samtliga berörda, enligt likabehandlingsprincipen. Totalt är det ett 50-tal fastigheter i Hornområdet som ska vara berörda.

Tore Jansson, Nyköpingsbo och pensionerad civilingenjör samt tidigare miljövårdsdirektör och miljöråd, har engagerat sig i saken för några bosatta vänner i Horn.

– Jag har intresserat mig för det här, för hela projektet var fel från början. Jag ville att mina bekanta skulle hamna någorlunda rätt i det här, säger Jansson.

Han säger sig ha försökt få kommunen att ändra sig, plus att han bland annat skrivit insändare till SN i frågan tidigare.

– Jag ställde en fråga på allmänhetens frågestund till Urban Granström, var det 2018 kanske? Men han ville inte lyssna på det örat.

Så hur känns det i dag när beslutet väl har kommit?

– Jag tycker det är jättebra. Jag trodde kanske inte att det skulle gå så här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!