Bökigt i snön för renhållningsarbetarna

Oplogade gator och slarvigt skottade trottoarer. Efter måndagens ymniga snöfall var framkomligheten starkt begränsad för renhållningsarbetarna i Nyköping.– Det är katastrof, säger sopåkaren Daniel Johansson.

Foto:

Nyköping2019-01-28 18:10

Måndagar töms soptunnorna i de centrala delarna av Nyköping. Men efter måndagsnattens ymniga snöfall var stora delar av Nyköpings gatunät oplogat på morgonkvisten och framkomligheten därför begränsad.

Renhållningsarbetarna Daniel Johansson och Göran Johansson fick använda både muskler och fantasi när det var dags att tömma soporna på den numera enkelriktade Fruängsgatan som var oplogad, och tog helt enkelt cykelvägen.

– Det är skitdåligt. Både kommunen och vissa privata fastighetsägare börjar skotta bort snön för sent, menar Daniel Johansson och får medhåll från kollegan.

Andreas Molin är driftschef för gata och hamn på tekniska divisionen i Nyköping. Han berättar att det finns en prioritetsordning för hur gator och cykelvägar i Nyköping ska underhållas vid snöfall. Gång- och cykelbanorna är högt prioriterade, liksom huvudgatorna. Inte förrän dessa är klara plogas de mindre lokalgatorna.

– De stora gång- och cykelvägarna sopsaltas. För att de ska hållas bara och halkfria måste det göras ofta, säger Andreas Molin.

Snöbekämpningen i Nyköpings kommun har en årsbudget på åtta miljoner kronor, vilket brukar räcka en normalvinter enligt Andreas Molin. Snöröjningen av gatunätet sköts av Nyköpings kommun, och även av upphandlade entreprenörer.

– Lokalgatorna börjar snöröjas när snödjupet är sju centimeter, och man har 24 timmar på sig, berättar Andreas Molin.

Trottoarerna är fastighetsägarnas ansvar och de ska hållas både snöröjda och halkbekämpade. Andreas Molin tycker att fastighetsägarna sköter sig överlag men passar på att påminna om att snön inte ska skyfflas ut på gatan.

– Vi vill att man lägger snön på tomten eller på en vall om det finns plats, och att man sandar om det är halt.

Vad händer om fastighetsägarna inte tar sitt ansvar?

– Jag har inget bra svar på det. Vi har ingen bevakning på hur snöröjningen sköts men skulle någon halka och skada sig kan det bli civilrättsliga åtgärder.

För sopåkarna Daniel Johansson och Göran Johansson är inte regelverket någon tröst. De tycker att vägnätet borde vara undanröjt när gatorna börjar trafikeras på morgnarna.

– Enda trösten är att vi slipper gå till gymmet i dag, säger Daniel medan han drar ett stort sopkärl genom en av snövallarna.

Fruängsgatan snöröjdes inte förrän lunchtid på måndagen – då hade sopåkarna redan hunnit vidare.

Fastighetsägarens ansvar vid snö

Fastighetsägaren ansvarar för att röja undan snö och halkbekämpa på gångbanor, trottoarer och trappor utmed och mellan fastigheterna.

Skotta bort snö och is från gångbanan utanför fastigheten.

Sanda om det är halt.

Avlägsna snö och istappar från tak.

Skotta kring postlådan och sopkärlet och sanda vid behov. Det underlättar för brevbärare och sophämtare.

Att skotta och lägga snö på kommunens mark från fastighetsmark är inte tillåtet.

Källa: Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!