Långt ute till havs vid Långgrund ska vindkraftparken stå. 190-450 turbiner har det sökts tillstånd för. Den tekniska utvecklingen i kombination med Naturvårdsverkets kritik om att fågel- och friluftsliv störs påverkar antalet som väntas landa på 190, säger Mattias Wärn, vd för Svea Vind Off Shore:
– Naturvårdsverkets yttrande är bara ett av flera i samrådsprocessen med myndigheter, föreningar och alla andra som berörs. Dessutom är det Mark- och miljödomstolen som är prövningsmyndighet. Några har redan tillstyrkt så vi fortsätter dialogen.
Han är medveten om att det är många intressen i samband med en vindkraftsetablering men tror ändå att samexistens är möjlig genom ansvarsfulla åtgärder. Från bolagets sida kan det röra sig om att öka avståndet till särskilda fågelområden.
Men det är även viktigt att göra en sammanvägd bedömning av den totala nyttan och påverkan för människor och miljö, hävdar Mattias Wärn som menar att Långgrund har goda förutsättningar för havsbaserad vindkraft då det ligger tillräckligt långt ut för att inte störa närboende och friluftsliv.
– Sammantaget skulle den totala årsproduktionen kunna motsvara Stockholms elförbrukning. Dessutom handlar det om förnyelsebar energi för framtiden och kommande generationer. Vi tjänar alla på att slippa transportera el från Norrland.
Det finns tre intresseområden som ofta sätter stopp för etableringen av vindkraftverk, menar branschorganisationen Svensk Vindenergi. Tillståndssidan kan bromsa upp processen på grund av artskyddsområden eller när försvarsmakten hävdar att riksintresset störs.
– Kommunalt veto kan vara det svåraste hindret eftersom det ibland rör sig om partipolitik på lokal nivå. Men ofta kan bristen på dialog innebära rena missuppfattningar som kan lösas enkelt med exempelvis belysning, hävdar Charlotte Unger, vd för Sv Vindenergi.
– Idag är det våra medlemmar som bekostar det mesta vad gäller förnyelsebara energikällor vilket är orimligt. Vi kräver förändringar i styrmedlet för förnybar elproduktion, tillsammans med ett nytt utbyggnadsmål.
– Det krävs politiska förändringar för att få till en långsiktig energipolitik. Vi tycker det är viktigt att se detta på ett övergripande perspektiv, i relation till klimatförändringar, där samhället kan utvecklas och ta ansvar för såväl människor som miljö.