– Allt slog igen på tre timmar och 45 minuter. Klockan tolv på natten den elfte mars var allt stängt, säger Hasse Johansson som tillsammans med sin sambo Maria Spring äger mäss- och eventbolaget PR & Media.
Det märks att den här situationen har satt sina spår i Hasse Johansson. Han minns det exakta klockslaget när hans företag helt plötsligt tappade alla sina intäkter.
– När det där hände kvart i åtta (på kvällen, reds. anm.) den elfte mars då skrek jag bara rätt ut i hallen: "Det här är inte sant", säger han.
De var i stort sett klara med mässbygget och maten till restaurangerna hade börjat komma. Mässtidningen de hade gjort tillsammans med SN hade delats ut i fyra kommuner.
– Allt stängde så snabbt. Vår framförhållning blev bara några timmar. Det var ett katastrofbeslut för oss, säger han.
Enbart stängningen av mässan i Nyköping kostade företaget 1,3 miljoner skattade kronor.
Organisationerna Företagarna och Svenskt näringsliv skrev på sina hemsidor om händelsen med bomässan i Nyköping:
– Det här är ett företag som verkligen är drabbat och de borde vara självklara att få hjälp.
– Men vi har inte fått någon hjälp. Inget annat företag blev drabbat så här hårt som vårt, just den här veckan. För oss har det kostat hur mycket som helst. Det är helt unikt. Det enda vi har fått är lite korttidspermitteringspengar, säger Hasse Johansson.
Samtidigt betonar han att det finns betydligt fler företag som har lidit och fått sämre omsättning än normalt. Men också en hel del företag som har utnyttjat systemet.
– Jag har exempel på andra företag som har skott sig på systemet. De har fått pengar och sedan har de lagt ner hela företaget. Jag har handlare som har korttidspermitterat sin personal och sedan tagit in billig personal på kvällar och nätter. Man tror inte det är sant, säger han.
Dagen efter det oväntade beskedet om nedstängning var det bara för Hasse, Maria och deras medarbetare att plocka ner hela mässan igen.
Sedan gick det några månader och Hasse Johansson och Maria Spring började umgås mycket med Kalle Moraeus.
– Vi var i samma situation och vi började diskutera olika saker och rätt som det var hade vi köpt en gård i Orsa. Det här var i september 2020 och vi har nog jobbat dag och natt sedan dess, säger han.
Vad är Kalle Moraeus roll i det här?
– Han är delägare precis som vi. Sedan starten har han använt hammaren och byggt lika mycket som vi andra. Men han älskar ju att laga mat så han har skött mycket i restaurangen, säger Hasse Johansson.
Gården är nu döpt till Orsa Hornberga gård och ligger utanför Orsa längs väg E45 mot Sveg. Det finns mycket byggnader och totalt 1 500 kvadratmeter är under tak. Det finns restaurang, pool och de har byggt ett bibliotek.
– Det ser ut lite som en fjällgård. Vi har 70 bäddar för uthyrning och läget är fantastiskt. Det är nära till skidåkning, fiske och jakt. Man kan få se både björn och älg i närområdet, säger han.
I helgen var det spelmansstämma och hela gården var uthyrd.
– Det kom spelmän från hela Dalarna. De tränade tillsammans och satt och jammade, säger han.
Hur ser framtiden ut?
– Jo, vi tänker fortsätta med gården och sedan jobba med mässor i två län, Södermanland och Dalarna. Det blir enklare med logistiken med bara två län istället för åtta, säger han.
På gården, som är 8,5 hektar stor, kommer de även ha ett par mässor med inriktning på jakt och fiske.