Bonden: "Man törs inte satsa stort på raps"

Bonden Anders Löfgren i Nyköping slutade liksom många andra odla vårraps efter att ett visst bekämpningsmedel förbjöds 2013. Men i år prövade han igen - och verkar få en skaplig skörd. Men rapsens framtid känns fortfarande oviss.– Man törs inte satsa stort, säger Anders Löfgren.

NYKÖPING2016-08-05 08:35

Rapsfältet på Frankhyttans gård har redan blommat över för i år och den annars så gula färgen som så många förknippar växten med är borta. Om en dryg månad ska vårrapsen skördas, för första gången sedan 2013 här på gården.

– Det ser rätt så skapligt ut, konstaterar Anders Löfgren som driver Frankhyttans gård.

2013 förbjöd EU en typ av bekämpningsmedel med så kallade neonikotinoider. Medlet användes för att bekämpa jordloppor men ansågs också skada bin. Bin är livsviktiga eftersom de pollinerar en stor del av den mat vi äter. Efter att medlet förbjöds slutade Anders och många av hans kollegor att odla vårraps.

– Det spred sig en pessimism inom gruppen att det inte skulle gå att odla någon raps mer, säger Anders Löfgren som bara vet om ett fåtal andra i Nyköping som odlar vårraps i år.

Enligt Jordbruksverket hade vårrapsodlingen minskat till en sjättedel i Svealand förra året till följd av växtmedelsförbudet, och man förutspådde att det skulle fortsätta minska. 2015 odlades bara 398 hektar vårraps i Sörmland, jämfört med det tredubbla året innan, enligt siffror från SCB.

En kritik som uppstod efter förbudet var att bönderna skulle behöva bespruta rapsen mer med andra medel, vilket skulle bli olönsamt. För Anders Löfgren har dock jordlopporna hållit sig undan det här "provåret".

– Men nu har vi problem med kålmal. Men de har jag bara behövt bespruta en gång i år, säger Anders Löfgren.

Dock ser arealen av vårraps ut att kunna öka lite i Sörmland i år enligt preliminära siffror från SCB. Samtidigt har totalskörden av höstraps ökat i länet. Höstrapsen sås i augusti och skördas vid samma tid året efter, främst i södra Sverige, men även i Sörmland. Jordlopporna har dessutom tidigare inte varit lika aggressiva mot höstrapsen, menar Anneli Kihlstrand, agronom på Svensk raps.

– Men det kan vara svårt att hinna med att odla eftersom man måste så samtidigt som man skördar annat. Och vintrarna är ju strängare i Svealand, säger hon.

Årets vårrapsskörd på Frankhyttan kommer att säljas för att bli rapsolja. Men utan bekämpningsmedlet med neonikotinoider känns rapsodling som en osäker bransch för Anders Löfgren.

– Man törs inte satsa stort. Nu odlade jag 15 hektar, förut brukade det var 40-50. Men jag ska pröva höstraps nu, nästa år blir det nog ingen vårraps, säger han.

Anders Löfgren ingår också i en grupp med andra rapsodlare i Mellansverige samt några experter. De utbyter erfarenheter för att hitta lösningar för att kunna odla raps på ett lönsammare sätt i framtiden.

– Vi får summera året och se. Rapsen är viktig eftersom det finns en efterfrågan, och den sanerar jorden och ger högre skörd åt exempelvis vetet, säger Anders Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!