Bostadsrättsföreningen tänker överklaga detaljplanen: "Kommunen har gjort fel"

I tisdags antogs den nya detaljplanen för Rättstjänaren 9 vid Brunnsgatan – trots att det finns oklarheter runt infarten till det planerade femvåningsbygget.

Foto: Bild: Nyköpings kommun

Nyköping2018-12-20 06:07

– Det finns inget servitut för Rättstjänaren 9, medger Maria Ljungbom, chef för plan- och naturenheten på Nyköpings kommun.

I måndagens SN ifrågasatte medlemmarna hur kommunen kan gynna en privat fastighetsägare, genom att upplåta någon annans väg för genomfart.

infarten till den nya fastigheten ska gå på deras mark.

[fakta nr="1"]

Helena Nilsson representerar Rättstjänaren 8. Hon har tidigare varit ordförande i föreningen och säger att kommunen har gjort fel och läst detaljplanen felaktigt. Hon menar att det är en väldig skillnad på att det finns ett servitut för Vattenfall som trafikerar vägen två gånger om året, mot att deras baksida förvandlas till infart för boende i ett femvåningshus med 25 lägenheter.

– Vi har anlitat en fastighetsjurist från Stockholm, och tänker överklaga den nya detaljplanen, säger Helena Nilsson.

Rättstjänaren 9 är bara en av många detaljplaner som revideras när Nyköping växer. Nyköpings kommun har satt ett tillväxtmål på 700 personer per år och Maria Ljungbom tycker att just Rättstjänaren 9 är ett bra exempel på förtätning.

– Fastigheten ligger centralt och det är nära till kollektivtrafik och nya resecentrum. När vi planändrar påverkar det människor. Det är vår uppgift att göra det så bra som möjligt för alla, och det är inte ovanligt att man lägger servitut över en annan fastighet, säger Maria Ljungbom.

På Brunnsgatan passerar i dag cirka 14 000 bilar per dag och att göra en infart från Brunnsgatan är därför inget alternativ, säger hon, och rent bullermässigt ser hon bara fördelar för befintliga fastigheter.

– När den nya fastigheten täpper till hålet kommer det ge mindre buller på innergården för alla. Det handlar inte heller om några stora ingrepp för de boende i rättstjänaren 9. En eller två parkeringsplatser kommer behöva flyttas, det är allt, säger hon.

För medlemmarna i bostadsrättsföreningen är det ingen tröst. 17 parkeringsplatser är planerade i anslutning till det nya bygget och trafiken på infarten kommer öka markant.

– Kommunen har gjort fel. De glömde informera oss från början och har ritat in en gemensamhetsanläggning som inte finns. Kommunen tror vi bråkat för att vi läst detaljplanen felaktigt, när det är de som gjort fel, säger Helena Nilsson.

Vad gäller saken?

Bostadsrättsrättsföreningen Rättstjänaren 8 äger marken och även infarten (markerat i gult) till fastighetens gård och egen parkering.

På Rättstjänaren 9 (markerat med rött kryss) ska det byggas ett femvåningshus. Men för att komma till den nya fastigheten har detaljplanen ändrats så att boende i det nya huset ska kunna använda samma väg som bostadsrättsföreningen på Rättstjänaren 8.

Det finns dock inget servitut för Rättstjänaren 9 att använda infarten.

Däremot har Rättstjänaren 10 ett servitut för vägen. Servitutet gäller Vattenfall som har en transformatorstation i ena hörnet av vägen och under vägen även el- och fjärrvärmeledningar.

Bostadsrättsföreningen Rättstjänaren 8 tänker överklaga den nya detaljplanen, då de anser att deras gård kommer belastas av trafiken till och från den nya fastigheten.

Rättsmätaren 7 är Korskyrkan, även de har lämnat in yttranden mot den nya detaljplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!