Krogarna i Nyköping sköter sig – men orosmoln hopar sig

Det var full fart på kroglivet i Nyköping under sommaren och krögarna skötte sig bra. Men det finns en oro inför framtiden i branschen, berättar Lukasz Kraczek, alkoholinspektör.

Hur företagarna upplever kontakten med tillståndshandläggaren för serveringstillstånden har undersökts.

Hur företagarna upplever kontakten med tillståndshandläggaren för serveringstillstånden har undersökts.

Foto: Petr David Josek

Nyköping2022-09-14 04:46

– Flera krögare i Nyköping som vi har varit i kontakt med på senare tid berättar att antalet gäster minskar, säger han.

Enligt krögarna själva är det den ekonomiska utvecklingen som sätter sina spår i Nyköpings krogliv. I takt med stigande priser på energi och mat håller många människor hårdare i plånboken – och en del väljer bort besök på lunchrestauranger och krogar för att spara pengar.

– Många oroas över att den ekonomiska nedgången ska bli djupare och vet inte riktigt vad de vågar förvänta sig av hösten.

För krögarna kommer nedgången precis efter det att branschen har börjat återhämta sig från pandemin. Under sommaren beviljades ett stort antal tillfälliga serveringstillstånd, bland annat i samband med park till park-festivalen och en del andra evenemang.

Det märktes att det fanns en uppdämd längtan hos Nyköpingsborna och hos krögarna, berättar Lukasz Kraczek.

– Det var fullt fart på kroglivet. Dessutom skötte sig krögarna väldigt bra. Vi hade få incidenter och de var inte av någon allvarlig karaktär.

De enda sanktioner som alkoholinspektörerna har utfärdat under det första halvåret är två fall av erinran (som är lindrigare än en varning). I det ena fallet saknades en av två ordningsvakter. I det andra saknades en person i personalliggaren.

Totalt har lite drygt 70 restauranger i Nyköping tillstånd att servera alkohol. Under sommaren utfärdades dessutom ett stort antal tillfälliga tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!