Enligt Folksam är det tre av tio som exempelvis inte gör något för att minska risken för frysskador på sina hus. Något som till stor grad orsakas av bortglömda vattenledningar. I Ekebydahlsområdet i Bergshammar stängdes vattnet av under lördagen. Stugorna har visserligen inte vatten indraget men det är ändå en hel del att pyssla med inför hösten och vinterns stängning. Annica Blomqvist som var ute för dagen skaffade sitt hus förra sommaren och säger att det inte är alla rutiner hon hunnit komma in i ännu. Hon kom över huset av en slump när hon letade efter ett att köpa.
– Vi hade tittat på flera stycken då jag stötte ihop med en arbetskamrat som frågade om jag ville köpa hennes.
Som nybliven husägare har hon inte hunnit njuta så mycket utan den mesta av tiden har gått åt att renovera. Det enda hon inte har tänkt göra själv är att måla om. Hon säger precis som många andra att hon oroat sig mer för inbrott i stugan snarare än andra typer av skador.
– Det var särskilt under inbrottsvågen förra året, säger hon.
Under 2012 ökade inbrotten bland de 2800 fritidshusen som finns i Nyköping något jämfört med mot förra året. I hela landet begicks det 6188 inbrott i fritidshus under samma år. Samtidigt beräknar man att skador på grund av bränder och vatten uppgår till mångmiljonbelopp.
Enligt försäkringsbolaget If är enbart kostnaderna för vattenskador runt 200 miljoner varje år. Men kostnaderna för skador i stugorna är lätta att undvika och kräver inte mycket arbete att utföra. Bland annat ska man öppna kranarna och se till att vattenledningarna är tömda. Men även rensa hängrännor från barr och löv så man minskar risken för att smältvatten tränger in i huset. Då Annica Blomqvist och hennes grannar inte har vatten indraget behöver de inte oroa sig för frusna ledningar. Men det är ändå en del som behöver göras.
– Plocka ned olika saker, klippa ned buskar och tömma vattentunnor, säger hon och räfsar ihop löv som samlats under ett av träden på tomten.