Brandmän frustrerade: "Ingen lyssnar"

Medarbetare på räddningstjänsten beskriver sitt arbetsklimat som fruktansvärt dåligt och varnar för att situationen i förlängningen kommer att drabba medborgarna.

Katarina Högström Hadfy är HR-chef i Nyköpings kommun.

Katarina Högström Hadfy är HR-chef i Nyköpings kommun.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-11-10 06:31

– Det jag känner är framför allt sorg.

Så säger en av de anställda på räddningstjänsten i Nyköping om sin arbetssituation. Trots att problemen varit kända länge och gång på gång påpekats av medarbetare, blir det inte bättre, menar den anställda.

– Den övergripande känslan är att ingen lyssnar.

Att arbetsmiljön upplevs som katastrofal på räddningstjänsten framgår även på andra sätt. I den arbetsmiljömätning som gjorts är kritiken omfattande och skoningslös. Några axplock ur enkätens fritextsvar vittnar om missnöjet: 

"Arbetsmiljön är katastrofal". Arbetsplatsen har gått från att vara "fantastisk" till "riktig jävla skit". Klimatet är "hemskt".  Flera pekar på att medarbetare blivit sjuka av den psykosociala arbetsmiljön.

I många av svaren pekas ledningen, med räddningschefen Patrik Kullman i spetsen, ut som ansvariga för situationen. Chefen "bryr sig inte om sina medarbetare alls", skriver någon, och flera menar att den enda lösningen är att byta ut den högsta chefen.

Patrik Kullman säger att det är svårt att försvara sig mot generell kritik mot hans ledarskap.

– Det är svårt för mig att bemöta. Jag kan inte försvara mig mot den här typen av påhopp.

Brandmännen oroar sig också för att deras arbetssituation ska drabba dem som de har som uppgift att hjälpa. "Vi kan inte längre garantera samma skydd vid olyckor som förr" är en kommentar, "snart kommer det att drabba medborgarna" en annan.

Oron för att kvaliteten på räddningsinsatserna försämras med nuvarande bemanning och arbetsmiljö har också resulterat i flera tillbudsrapporter från brandmän. Ett återkommande tema är att det anses vara för få brandmän i tjänst vid utryckningarna. Eftersom styrkan måste ha med sig två fordon vid utryckningar, kan det innebära att en bil framförs av en ensam brandman och att denna inte vet om han behöver agera rökdykare eller stegbilsförare vid insatsen.

"Vi är alldeles för få i gruppen på den operativa sidan. Att splittra styrkan gör att minst en av oss hamnar efter, både fysiskt och psykiskt", står att läsa i en av tillbudsrapporterna.

undefined
Katarina Högström Hadfy är HR-chef i Nyköpings kommun.

Som tidningen har berättat, har en extern konsult tagits in för att utreda arbetsmiljöproblemen på räddningstjänsten.

– Det här tas på ytterligt allvar, säger kommunens HR-chef Katarina Högström Hadfy om situationen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!