Året var 2002 och Malin Holm hade precis flyttat från Stockholm till en gård utanför Gnesta. Hon var mellan jobb och satte sig en kväll och skrev ner en lista med sju punkter för vad hennes nya jobb skulle innehålla. Dagen efter låg ett nummer av Södermanlands Nyheter i brevlådan.
– I tidningen fanns det en annons om att man sökte brandmän och alla sju punkter var med.
Det hon letade efter var ett socialt och utmanande jobb som bland annat innebar att göra skillnad och jobba fysiskt. Hon fann det på brandstationen i Nyköping där hon under tio år jobbade som brandman innan hon blev befäl. Nu har hon tio år även på den posten bakom sig.
– Jag har precis avverkat 20 år i yrket. Jag ska på förtjänstteckenmiddag i kväll, säger styrkeledaren när hon pratar med tidningen.
När Malin Holm började var hon den första kvinnan på stationen i Nyköping och en av tolv heltidsanställda kvinnliga brandmän i hela landet. Då var räddningstjänsten en arbetsplats som på flera sätt inte var anpassad för kvinnor.
– Det var inte så mycket som var genomtänkt vad gäller storlekar på kläder, anpassade lokaler eller rutiner för vad som skulle hända när man blev gravid.
Hennes intåg blev början på en resa och hon är glad över det bemötande hon fått längs vägen av sina chefer i Nyköping.
– Jag har haft några fantastiska chefer som trott på mig och på oss i personalen. De har tittat på de individuella egenskaperna hos personen.
Malin Holm har genom åren varit med och dragit igång den fackliga gruppen Heltidsanställda kvinnliga brandmän och var en av initiativtagarna bakom nätverket Kvinnor inom räddningstjänsten.
– Det handlade om att bana väg för kommande kvinnor i yrket så att alla inte behövde göra samma resa.
Enligt de senaste siffrorna från 2020 finns det i dag 303 kvinnliga brandmän som jobbar heltid. En stor skillnad mot för 20 år sedan, men de utgör fortfarande bara sex procent av den totala skaran brandmän i landet. Siffran för antalet manliga kollegor är 4 748.
Det har tagits steg vad gäller bland annat anpassad klädsel, material, arbetsmiljö och rutiner vid graviditet. Malin Holm är väldigt nöjd med hur saker och ting fungerar i Nyköping och menar att det finns många goda exempel på en fin utveckling generellt. Men samtidigt vet hon att det fortfarande är "uppförsbacke" för många av hennes kvinnliga kollegor runt om i landet.
– Det har inte varit smärtfritt, det finns glastak som man har slagit huvudet i på grund av att folk har cementerade åsikter eller förutfattade meningar om hur saker ska vara.
Hon tar upp exempel från sina kvinnliga kollegor där personer i maktposition tenderar att välja män före kvinnor vid rekryteringar för att "då vet man vad man får".
– Det handlade inte om illvilja utan om okunskap. Den åsikten kommer ofta från de som inte har haft en kvinnlig kollega och har farhågor om hur det ska bli. Men har man en sund inställning så tycker man att det ska vara rätt person på rätt plats och att alla behövs.
Räddningstjänsten i Nyköpings kommun söker i skrivande stund efter fler deltidsbrandmän och Malin Holm hoppas att på många sökanden, inte minst kvinnliga.
– Är man intresserad av yrket så våga testa! Det är inte så läskigt.
Hon tror att många fortfarande har bilden av yrket som hårt, tufft och slitsamt. En bild som bara stämmer till viss del.
– Vissa delar är tuffa och det farligaste man kan göra, men det är det vi tränar för. Vi skulle aldrig göra det om vi inte hade rätt förutsättningar.
Under 20 år har Malin Holm sett och varit med om en hel del otäcka händelser. Det är en del av yrket och även om hon alltid blir berörd så har hon har lärt sig förhålla sig till det.
– När jag sätter på mig uniformen så går jag in i en roll. Det har hänt att jag har kommit fram till en olycka utan uniformen och då har jag känt mig otroligt naken.
Hon vill istället lyfta fram ynnesten att få utföra ett betydelsefullt jobb som har stor inverkan på omgivningen.
– Jag försöker verkligen hålla fast vid är att något som för oss kan vara en mindre händelse kan för någon annan vara det största som hänt i deras liv. Vi får verkligen hjälpa andra, det känns otroligt bra. Varje gång vi kan göra någons liv lite lättare är det en solskenshistoria.