En del barn och vuxna flydde till balkonger. Åtminstone i ett fall blev de stående där i timmar. Andra – kanske så många som 200 barn och vuxna – flydde ut på gården, och fick tillbringa en stor del av natten utomhus.
– De behövde någonstans att ta vägen och de behövde krisstöd. De fick ingenting, säger Alejandro Ozano, som har startat en insamling för att stödja de drabbade med pengar och kläder.
Även flera av de drabbade familjerna är kritiska.
– Det är katastrof att det inte fanns något stöd till alla panikslagna människor, säger till exempel pappan i den familj som fick bensin genom brevinkastet.
Kommunen är delvis självkritisk. Mer kunde ha gjorts, menar Annkristin Mellgren, kommunens tjänsteperson i beredskap.
– Med facit i hand borde vi ha aktiverat vårt krisstöd redan under natten. Vi hade också kunnat se till att det fanns en lokal öppen för de drabbade, säger hon.
Enligt Annkristin Mellgren uteblev stödet till en början, eftersom kommunen fick uppfattningen att läget var under kontroll.
– Vi missbedömde situationen. Vi är inte vana vid den här typen av attentat och ska se över hur vi ska agera vid liknande situationer i framtiden.
Åtminstone en barnfamilj fick tillbringa flera timmar på en balkong. Där är räddningstjänsten självkritisk.
– Uppenbarligen sa en rökdykare till dem att stanna på balkongen. Självklart måste vi också meddela när faran är över, säger Peter Lifvenhage, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.