I Sörmland var 9,8 procent av den arbetsföra befolkningen inskrivna som arbetslösa i november. Jämfört med november för ett år sedan innebär det att arbetslösheten har minskat något – men länet har fortfarande högst arbetslöshet i landet.
– Därför kan det ju tyckas paradoxalt att länets privata sektor uppger att bristen på arbetskraft är ett växande problem. Men så är det. Vi ser det i våra enkätundersökningar, säger Erik Karlsson, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen i Sörmland.
Problemet är att den arbetskraft som finns i allt högre grad inte har den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar. En förklaring till att problemet växer är att delar av näringslivet genomgår relativt stora förändringar, bland annat i form av digital utveckling.
Vad gäller just yrkesgruppen systemutvecklare – som det enligt branschen råder brist på – finns det i länet mellan 50 och 60 inskrivna arbetssökande, samtliga med högskoleutbildning.
– Jag vet inte varför de inte får jobb men kanske är deras utbildning några år gammal. I de fall det är på det sättet måste den arbetssökande försöka ta reda på hur utbildningen kan kompletteras, så att den är aktuell, säger Erik Karlsson.
Samtidigt måste utbildningssystemet försöka se till att dessa kompletteringar finns. Och företagen kanske måste sänka sina krav och se till att de i större utsträckning kan utbilda ny personal vad gäller den senaste utvecklingen, anser han.