Brister i arbetet mot självmord – nu agerar kommunen

I en undersökning utförd av organisationen Suicide Zero visar resultatet att Nyköpings kommun brister i sitt förebyggande arbete med att motverka självmord och självmordsförsök.

Nyköpings kommuns förebyggande arbete mot självmord kritiseras. Nu sätts fler åtgärder in.

Nyköpings kommuns förebyggande arbete mot självmord kritiseras. Nu sätts fler åtgärder in.

Foto: Bengt-Åke Persson

Nyköping2022-04-04 04:45

– Men vi jobbar jättemycket med detta, säger Eeva-Liisa Simola Blomberg på division social omsorg.

Organisationen Suicide Zero har kartlagt kommuners arbete mot självmord i en rapport som publicerades i mars 2022. Det är tjänstemän inom kommunen som fått svara på ett antal frågor om hur det förebyggande arbetet utförs.

Svaren har gjorts om till poäng, där det högsta är 27. Nyköpings sammanlagda poäng blir fem. De kommuner som inte kommer upp i tio poäng anses inte ha tillfredsställande arbete att förebygga självmordsförsök och självmord.

Nyköping har lägst rankning av Sörmlands kommuner, och är tillsammans med Gnesta de enda som ligger under tio poäng i länet.

– Det är väldigt synd att vi fick så dåligt betyg i rapporten. Den gjordes förra året innan kommunen beslutat om ytterligare åtgärder. Vi har jobbat väldigt mycket med just detta den senaste tiden, säger Simola Blomberg.

I genomsnitt är det 50 personer som tar sitt liv i Sörmland varje år. Självmord är tre gånger vanligare bland män än kvinnor, och är den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år.

Enligt Suicide Zero's rapport finns det ingen tjänsteperson i Nyköpings kommun som samordnar det suicidpreventiva arbetet, inte heller nämns något sådant i 2021 års budget. Dessutom finns inte någon lokal överenskommelse för samarbetet mellan socialtjänst och psykiatri med syftet att stärka vårdkedjan för grupper som har en hög självmordsrisk.

Men under den senaste tiden har kommunen utvecklat arbetet för att motverka självmord. I statens satsning på psykisk hälsa finns det avsatta pengar till suicidprevention, därför finns detta med i 2022 års budget för kommunen. Varje kommun i länet har även tillsatt en samordnare för uppdraget, som i Nyköping är kvalitetsutvecklaren Eeva-Liisa Simola Blomberg.

– Nu finns det ett politiskt beslut om en övergripande handlingsplan som konkret beskriver rutiner kring psykisk hälsa i verksamheten. Exempelvis har det tagits fram en sådan om samarbete mellan division social omsorg och skolorna, säger Simola Blomberg.

Andra insatser som kommunstyrelsen beslutade om i februari är bland annat insatser riktade till utsatta grupper. Som ungdomar, äldre och personer som tillhör HBTQI+. Kommunen har även köpt in webb-utbildningar om ämnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!