Bulbus UF säljer taklampor i nytänkande design

Bulbus UF drivs av fyra elever vid Nyköpings gymnasium. De tillverkar och säljer en taklampa som de själva har designat.

David Andersson och Arvid Stedt vid Bulbus UF.

David Andersson och Arvid Stedt vid Bulbus UF.

Foto: Privat

Nyköping2022-03-10 19:12

Taklampan har en nytänkande design och är tänkt att passa i alla rum. Företagsnamnet Bulbus är det latinska ordet för glödlampa. 

– Lampan är formad lite som en glödlampa, säger Edvin Palmgren vid Bulbus UF.

Bulbus UF drivs av David Andersson, vd, Edvin Palmgren, ekonomiansvarig, Arvid Stedt, produktions- och inköpsansvarig och Adam Demetriades, marknadsföringsansvarig. De går tredje året på Teknikprogrammet på Nyköpings gymnasium. 

– Lamporna är byggda av lokalt inköpta material och producerade på av oss på vår gymnasiumskola där vi har tillgång till väldigt många verktyg, säger Edvin. 

De har designat lampan i CAD-programmet Solidworks. Vid tillverkningen använder de sig bland annat av PLA-plast som framställs av biologiska material.

– Vi valde att försöka framställa en så miljövänlig lampa som möjligt. Vi försöker göra allt så klimatsmart som möjligt. Det är väldigt viktigt i alla branscher i dagens samhälle, säger Edvin. 

undefined
Lamporna är tillverkade av lokalt inköpta material.

De har lagt ner mycket tid på konstruktionen av lampan. 

– Nu har vi sålt och levererat två lampor och så har vi beställning på åtta stycken till. Vi har fem stycken färdiga för leverans i nuläget. Försäljningen går bra just nu. Vi tar 849 kronor för en lampa. 

– Nu har vi även skapat ett Instagramkonto och ett Facebook-konto så vi ska snart lansera oss i köp/sälj-grupper här i Nyköping.

Edvin tycker att det har varit lärorikt att driva ett UF-företag som är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet.

– Ja, verkligen. Man lär sig något nytt varje gång man ska fatta ett beslut. Inte bara det här med att ta fram en produkt från idé till färdig produkt som vi har jobbat mycket med, utan även företagsekonomi och hur man går tillväga med marknadsföring. Även det här att ta kontakt med ställen där man kan köpa in material och hålla konversationen med andra företag på en professionell nivå, säger Edvin. 

Statistik från Ung Företagsamhet visar att 36 273 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige det här läsåret, vilket är nytt rekord. Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Ung Företagsamhet är en del av den globala organisationen Junior Achievement. 

Bulbus UF har lagt ner mycket tid på konstruktionen av lampan.
Bulbus UF har lagt ner mycket tid på konstruktionen av lampan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!