Bussen åkte från Eivor, 89 – "Jag blev fly förbannad"

Eivor Kärsö vill inte bara sitta hemma, men för att inte göra det måste hon få åka med bussen, säger hon. Men bussföraren måste dock inte plocka upp Eivor.

Nyköping2016-08-29 20:18

Hur är det att åka buss i Nyköping? Är du 89 år och behöver en rollator för att kunna gå lär ditt svar låta annorlunda än om du är 45 år och bara åker buss när bilen är på service.

För Eivor Kärsö, som är 89 år, är det en utmaning att ta bussen från hemmet till stan, ändå kämpar hon för att göra det.

– Jag har inget emot att åka buss. Det är jobbigt att behöva ha med sig rollatorn, men jag har vant mig. Jag vill inte besvära mina vänner och be om att få åka i deras bil med rollatorn.

Ofta är många hjälpsamma och rara på bussen, berättar Eivor, men förra veckan blev hon arg. Flera gånger blev hon ifrånkörd av bussen när hon var några få meter bort, trots att hon vinkade.

– Då var det mitt fel, jag var ute i sista minuten. Men sista gången var jag ute i god tid. Fem minuter innan bussen gick stod jag på hållplatsen.

Eivor letade efter busskortet i väskan när bussen plötsligt körde förbi.

– Den saktade inte ens in. Usch, jag blev fly förbannad och så gick jag in till stan, berättar hon.

När vi träffas har Eivor precis varit inne i centrum och ätit lunch. Det serverades oxfilé på lunchstället, så det var ett måste att ta sig dit.

– Det var så gott! Och det räcker till flera matlådor, säger Eivor och ser nöjd ut.

Hon tog inte bussen, det gick inte att lita på, utan det fick bli färdtjänst i stället.

– Jag vill inte bara sitta på rumpan och göra ingenting. Därför måste jag få använda bussen.

Enligt Sörmlandstrafikens enhetschef för trafikförsörjning, Hanna Bergström, måste inte bussföraren plocka upp passagerare med rollatorer och barnvagnar. Är platserna avsedda för rollatorer och barnvagnar upptagna kan inte föraren ta upp nya passagerare.

– Man får resa med rollator i mån av plats. Det händer att man blir förbikörd, men policyn är att alltid stanna och informera resenären om detta, säger hon.

Nu vill Sörmlandstrafiken skapa ett kundärende av Eivors upplevelse för att kunna utreda vad som har hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om