Rickard Mellberg har varit regionsordförande för Byggnads Öst i ett år, och ombudsman i sju.
Han möter dagligen utnyttjade byggnadsarbetare i region Sörmland, och Nyköping är inget undantag.
– Jag var på ett bygge i Nyköping för några veckor sedan och träffade arbetare som fått alldeles för lite i lön, de hade cirka 10 000 kronor i månaden. Vi var även på förhandlingar hos tre bolag i Nyköping för en månad sedan där kraven i kollektivavtalet inte följdes.
Arbetslivskriminaliteten är utbredd i branschen, enligt Rickard Mellberg.
– Den finns överallt, från badrumsrenoveringar till stora kommunala byggen. Det handlar till exempel om företag med obetalda skatter, i vissa fall ren människoexploatering och bolag som fuskar med arbetsmiljön.
Enligt Byggmarknadskommissionen har svartarbetet inom byggsektorn mer än fördubblats under de senaste tio åren och arbetslivskriminaliteten ökat. Det handlar främst om företag som inte betalar skatt, arbetstagare som lever under dåliga förhållanden och en konkurrens som är satt ur spel.
Byggnads Öst har jobbat med frågorna sedan 2016, då man bland annat upptäckte fusk i samband med att Nyköpings kommun byggde Myntan.
– Då började vi jobba mer organiserat med detta. Men problemen ökar i snabb takt, vi är nu fyra personer inom Byggnads Öst som jobbar med detta, men vi räcker inte till ändå, säger Rickard Mellberg.
Han fortsätter:
– Vår uppfattning är att det är ett strukturproblem. Och på många sätt en ny arbetsmarknad där lägsta pris gör att konkurrensen hårdnar.
Vem förlorar mest på situationen enligt dig?
– Alla förlorar på detta. Staten förlorar skatteintäkter, vi klarar inte att upprätthålla den svenska modellen med löner och arbetsvillkor, och de som går ut byggprogrammen får inte anställning. Värst kanske det är för de utländska arbetare som kommer hit i tron om att få jobb och kunna försörja sig, och blir utnyttjade.
Vad kan man göra som medborgare?
– Det handlar om konsumentansvar när man ska anlita någon, höra sig för med verksamma i branschen, kolla på vår hemsida om det finns kollektivavtal och googla de företag man anlitar.
Rickard Mellberg efterlyser mer hjälp från både myndigheter och byggherrar.
– Byggnads har blivit bättre på att granska. Samtidigt har samhällsklimatet hårdnat, och hotbilden ökar även mot oss.
Fotnot: Vet du något om svartjobb i den lokala byggbranschen, tipsa redaktionen på tips@sn.se