Campus öppnar nu för ungefär 15 platser ytterligare. Det gör att man kan ta in fler studerande till restaurang-, bageri-, el- och byggutbildningarna. Intresserade ombeds höra av sig till Campus studie- och yrkesvägledare.
– Det här är viktigt dels för att fler människor får jobb, dels för att tillgodose arbetsmarknadens behov. Prognosen säger att det kommer finnas ett stort arbetskraftsbehov inom byggbranschen de kommande åren på grund av att Ostlänken ska anläggas. Dessutom är det redan brist inom el- och byggbranschen.
Rosmari Gärdin bedömer att gymnasiala yrkesutbildningar är ett effektivt sätt att få ut människor i arbete.
– Det är såklart en ganska liten del av alla arbetssökande som tar vägen via oss, men faktum är att de flesta som går här får jobb.
Skolningen pågår under cirka 60 veckor och består till stor del av praktik. Skolan köper in utbildningarna från externa utbildningsföretag. Det omtalade lärlingssystemet är en form av gymnasial yrkesutbildning. Till den är Gärdin positiv.
– Jag tror på lärlingsutbildningar. Samtidigt är det klart att man måste visa sig duktig och pålitlig för att kunna bli anställd.
I en debattartikel i DN den 26 augusti presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminster Per Bolund (MP) regeringens nya jobbsatsning. Den är del av den höstbudget som ska överlämnas till riksdagen den 21 september. I debattartikeln utlovas "en kraftfull utbyggnad av vuxenutbildningarna inom yrkeshögskolan, folkhögskolan och Komvux." Rosmari Gärdin säger:
– Vi är givetvis glada och tacksamma om regeringen väljer att satsa ännu mer på det här, men vi får se om vi får något. Det beror på hur pengarna fördelas.
Rektorn kan inte säga exakt hur stort statligt bidrag Campus redan fått. Pengarna kan komma i flera omgångar, säger hon.