– Vi ändrar på schemaläggningen. Vi utgår ifrån att vi ska vara hälften av antalet elever i huset mot vad vi brukar, säger Ros-Mari Gärdin chef för vuxenutbildningen i Nyköping.
Undervisning på Campus drar igång nästan vecka men det blir en mjukstart i jämförelse med gymnasiet. De öppnar upp med ordinarie undervisning för alla sina elever direkt.
Varför fortsätter Campus inte med distansstudier?
– Det är inte det optimala för alla utbildningar och alla elever. Vissa är inte ens lämpliga att köra på distans. Dessutom har eleverna valt att gå en platsförlagd utbildning, säger Ros-Mari Gärdin.
Nybörjarkurserna i Svenska för invandrare (SFI) är ett exempel på undervisning som är extra problematiska på distans.
–Är du nybörjare i ett språk och dessutom kanske inte är van att hantera datorutrustning, eller ens äger någon. Då blir det mycket svårare, säger hon.
Samtidigt tillhör Campus-studenterna den grupp i samhället där smittspridningen är som störst. Det är i ålder 20-29 år som pandemin fått starkast fotfäste under sensommaren, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport för vecka 31.
Skolan försöker nu se till att skoldagen ska börja eller sluta vid lunch.
– Så vi inte får för stora folksamlingar vid den tiden och vi kommer uppmana folk att gå hem och äta lunch.
Utöver det har antalet tjänster av städpersonal utökats från 2,75 till fyra.
– Så att handtag och ledstänger hinns med varje dag.
Något som Folkhälsomyndigheten ser som en del i att minska smittspridningen.
Nyköpings gymnasium kickar också igång sin undervisning nästa vecka. Då ska 1600 elever gå till skolbänken fördelat på tre enheter. Gripenskolan är den överlägset största av dessa tre.
Det är framför allt i matsalen som större förändringarna kommer ske. Där ska information upp om vikten av att tvätta händer, coronastreck klistras på golvet och matplatserna ska glesas ut, enligt tf skolchef Peter Ekedahl
– Vi kommer även uppmana eleverna att inte äta för länge, så att vi får ruljans.
Gymnasiet har funderat på att styra elevernas lunchtid men kommit fram till att det blir svårt. De tror att eleverna kommer äta när det passar dem själva.
– Vi tror det är bättre att jobba med att få dem att hålla avståndet, säger Peter Ekedahl.
Skolan ska även uppmuntra eleverna att ta promenader på rasterna istället för att vara inne.