Kadire Denaj andas tungt där hon sitter i soffan hos sin son Senad. På bordet framför ligger läkarintyg från hennes läkare i Sverige och dokument som visar att hon saknar bostad och anhöriga i Serbien. I läkarintyget intygas att Kadire är mycket allvarligt sjuk med spridd cancersjukdom, bland annat till skelettet, och att hon fått palliativ strålbehandling och blodförtunnande medel på grund av en blodpropp. Hon har även vårdats för urinvägsinfektioner som krävt intravenös antibiotikabehandling. Läkaren intygar att Kadire är helt beroende av sina anhöriga för daglig skötsel. "Jag är övertygad om att patientens begränsade livslängd kommer att förkortas avsevärt om hon tvingas lämna Sverige och hennes anhöriga som vårdar henne konstant. Ber att Migrationsverket visar särskild hänsyn/humanitet till patientens nuvarande svåra sjukdomstillstånd vid beslut om patientens asylansökan", avslutar läkaren.
Men Migrationsverket har avslagit Kadire Denajs ansökan om uppehållstillstånd.
– Jag har anmält verkställighetshinder till Migrationsverket på grund av Kadires hälsotillstånd och hävdat att det ska betecknas som en synnerligen ömmande omständighet, säger Kjell Wiklund, som är Kadire Denajs rättsliga ombud.
Men även det har fått avslag av Migrationsverket. I avslaget står att möjligheten att få uppehållstillstånd på grund av medicinska skäl är mycket begränsad och att det ska vara fråga om situationer där personen blivit så svårt sjuk att utvisningen inte går att genomföra. "Det framkommer inte av inlämnade läkarintyg att sjukdomstillståndet är så allvarligt att det föreligger några medicinska hinder mot verkställighet", skriver Migrationsverket.
– Det finns ju två dimensioner av utvisningen, verkställande och vad som väntar därefter och där har Migrationsverket bara tagit ställning till det första. Det går nästan alltid att verkställa en utvisning med sjuksäng, dropp och vårdpersonal som ser efter patienten. Men vad händer sedan? Kadire har ingen som kan hjälpa henne i Serbien, säger Kjell Wiklund.
Senad Denaj som vårdar sin mamma och hjälper henne till sjukhuset för behandlingar flera gånger i veckan är orolig för att Kadire kanske skulle häktas direkt på flygplatsen i hemlandet, för att hon vistats olagligt i Sverige.
– Det har hänt en kompis pappa. De bryr sig inte om om man är sjuk. Det är annorlunda här, vårdpersonalen är fantastisk och behandlar mamma med respekt.
När Kadire får frågan om hur livet skulle bli om hon hamnade i Serbien, börjar hon gråta och prata uppjagat på serbiska.
– Hon säger att hon vill stanna här hos sitt barn, säger Senad och klappar tröstande sin mor på handen.
– Mamma, jag kommer inte att släppa dig.