– Jag har gått omkring med en stor sorg i livet, utan att jag visste varför. Men egentligen var det min förlorade barndom jag sörjde, säger Carina.
Hon kommer att leda samtalsgrupper för vuxna som utsatts för sexuella övergrepp som barn, när organisationen Rise inom kort startar sin stödgrupp i Nyköping.
Rise har verksamhet i städer runtom i landet, med olika former av stöd som utgår ifrån att en utsatt stöttar en annan. Stödgrupperna leds alltid av en person som själv blivit utsatt som barn.
För Carina, som inte vill ha sitt fullständiga namn i tidningen, var det en person i hennes närhet som begick sexuella övergrepp mot henne från att hon var liten fram tills hon var i 12-årsåldern.
Att prata om övergreppen är ofta svårt för dem som blivit utsatta, men att göra det inför andra drabbade kan innebära en stor lättnad, enligt Carina. Hon har själv gått i en stödgrupp hos Rise.
– Jag kände igen mig i alla som sa något, och tänkte att "det är inte jag som är konstig, det är inte jag som är fel". Att kunna titta någon i ögonen och känna att vi delar något och att man inte är ensam var en oerhörd lättnad, säger hon.
De som utsätts för övergrepp känner ofta skam, skuld och ensamhet. Att då få tala med andra i samma situation är mycket värdefullt, enligt Hermine Holm, generalsekreterare för Rise.
– Om man ser på någon annan och tänker att den ju omöjligen kan vara skyldig till vad den utsatts för, då inser man kanske själv att "jag är inte heller skyldig". Den speglingen är viktig, och att man i mötet med andra kan se att det är möjligt att må bättre, trots allt, säger hon.
Behovet av stödgrupper för vuxna som utsatts för sexuella övergrepp som barn är stort, enligt Rise. Föreningen hänvisar till undersökningar som visar att en fjärdedel av alla kvinnor och en tiondel av männen har blivit utsatta. I statistiken ingår de som blivit utsatta för övergrepp före 18 års ålder. Övergreppen kan vara av olika karaktär, allt från ord till våldtäkter. Många har varit små barn när övergreppen började.
– De flesta av dem vi möter har blivit utsatta väldigt tidigt, och väntar sedan långt upp i vuxenlivet innan de berättar för någon, säger Hermine Holm.
För de utsatta får övergreppen inte sällan svåra konsekvenser, även långt senare i livet. Psykisk ohälsa, missbruksproblem, stressrelaterade sjukdomar och ätstörningar hör till det som kan ha sin grund i övergreppen, liksom svårigheter i relationer och i att känna tillit, förklarar Hermine Holm.
Hon och Carina anser att vården borde vara mer uppmärksam, och tänka på att sexuella övergrepp kan ligga bakom den typen av problem.
– Jag utreddes för anorexia som sjuåring och hade jättesvåra magproblem. Tänk om någon hade frågat då, säger Carina i dag.
Även om de flesta som begår övergrepp är män, förekommer även kvinnliga förövare. Det kan vara mammor, mostrar eller förskolepersonal. Många har också utsatts av syskon och andra barn, säger Hermine Holm. Och övergrepp mot barn förekommer i alla samhällsskikt, betonar hon.
Carina kommer från en till synes normal och välfungerande bakgrund.
– Det finns en bild av monster som begår övergrepp, men jag kommer från ett "Svenssonliv" utåt, säger hon.
Att nu kunna hjälpa andra genom stödgruppen gör att hon känner att hon ändå kan använda sina erfarenheter till att göra gott. För att ta steget att prata om det man utsatts för är mycket stort för många. Där finns också en rädsla för att inte bli trodd.
– Men hos oss blir alla lyssnade på, säger Carina.