Carina Lindgren sitter i rullstolen när hon öppnar ytterdörren till familjens hus i Harg i Nyköping. Hon är svårt märkt av sin sjukdom. Hon har ingen balans, dålig motorik, är allmänt muskelsvag och behöver stöd i sin vardag av en personlig assistent.
Men hon utstrålar energi när hon berättar om sin vision – ett handikappgym med loppis och café. Idén föddes när hon var ordförande i NHR Östra Sörmland, en lokalförening i Neurologiskt handikappades riksförbund. 2012 utlovade landstinget ett bidrag på 350000 kronor att köpa redskap för – om föreningen fick en lämplig lokal före årsskiftet.
– Det visade sig vara jättesvårt att hitta en lokal. Den måste ligga i markplan, det måste finnas gott om parkeringar utanför och det ska vara lätt att ta sig dit.
Planerna gick i stöpet. Men Carina ville inte släppa idén. Sedan hon slutade som ordförande i föreningen driver hon arbetet vidare i den ideella föreningen Nyckelpigan.
Nu har Carina hittat en lokal som hon tror kan passa. Nu är ekonomin den största utmaningen. Först behövs ett startkapital på 600 000 kronor, enligt hennes budget, sedan behövs pengar till att driva runt verksamheten. Carina har förslag på lösningar.
– Avgiften för det personliga medlemsskapet ska vara låg, 100 kronor per år. Handikappföreningar kan betala en engångssumma på 10000 kronor, då får deras medlemmar träna gratis. När gymet öppnar kan företag köpa reklamplats där för 10000 kronor per år. Och i anslutning till gymet vill jag ha loppis och café, som kan dra in pengar. I sista hand får jag försöka ta ett banklån.
Varför behöver funktionshindrade ett eget gym?
– Många handikappade avstår från att träna på gym inför risken att bli uttittade. Andra avstår från att träna på befintliga gym på grund av höga avgifter eller för att de är svårtillgängliga.
Carina Lindgren har tidigare drivit egen butik i Nyköping. Men hennes syfte med gymet är inte att personligen tjäna pengar på det.
– Nej, om det blir några pengar över startar vi en fond för handikappade. Mitt syfte med gymet är att få fler handikappade att träna och att skapa en samlingsplats för handikappade. Jag vill att ha ett gym som har tillgång till specialister, exempelvis sjukgymnast.
Carina själv går på vattengymnastik på Nyköpings lasarett.
– Man blir gladare, trevligare och mår helt enkelt bättre när man tränar. Men på grund av den stora efterfrågan får jag bara träna vid sju tillfällen à 45 minuter per termin. Det är på tok för lite!
Vem räknas som funktionshindrad?
– Handikapp kan se ut på olika sätt. Man kan – som jag – vara rullstolsburen. Man kan vara blind. Man kan vara jättetjock, det är ju också ett handikapp.
Carina berättar att det i bland annat Örebro och Norrköping finns gym för handikappade. Hon förstår inte varför det inte redan finns i Nyköping. Hon tror benhårt på idén.
– Jag vill börja i Nyköping. Men min vision är än större än så, min vision är att starta ett gym för handikappade i varje län, att bli en rikstäckande kedja.